Hírek, beszámolók

Színházi világnap – Színházak éjszakája szombaton

Új oldalukról mutatkoznak be a fővárosi teátrumok szombaton, a színházak éjszakáján, amelyet először rendeznek meg a színházi világnaphoz kapcsolódva. A szombat délutántól vasárnap hajnalig tartó eseménysorozaton, amelyre egységes belépő vásárolható, különleges programokkal várják a közönséget.

A múzeumok éjszakájának mintájára megvalósuló rendezvény eseményei között szerepelnek rendhagyó, interaktív programok, kiállítások, eddig még nem látott előadások, gyermekműsorok, koncertek és beszélgetések is. A színházak éjszakáján a nézők az erre az estére érvényes karszalag megvásárlásával léphetnek be a különféle programokat kínáló fővárosi színházak bármelyikébe, végiglátogathatják akár az összes helyszínt is. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz bepillantani a kulisszák mögé, találkozni az előadások alkotóival, színészekkel, rendezőkkel.

A programban részt vesz a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabad Tér Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház, emellett az állami fenntartásban lévő Budapesti Kamaraszínház is csatlakozott az eseményhez.

A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitja meg szombaton 16 órakor a Városháza téren, ahol színházi fotókból és plakátokból egy hétig látható kiállítás. A megnyitón a színházak éjszakájának szervezését vállaló Radnóti Színház igazgatója, Bálint András mond köszöntőt, és a Pearl Harbor Vonósötös zenél a közönségnek. Az eseményen részt vesznek a színházak vezetői és színészei, akik a megnyitón a nézőknek személyesen teszik fel a megvásárolt karszalagot.

A színházak éjszakáján a néző báblabirintuson sétálhat végig az elvarázsolt kastéllyá váló Bábszínházban, ahol minden zugban meglepetésre lelhet, emellett állatbábok és plüssállatok kiállítása és játékos vetélkedők is várják a gyerekeket. Meghallgathatja a Budapesti Operettszínház társulatának operett- és musical-maratonját, a kulisszák mögé is betekinthet, tánctanuláson vehet részt. A látogatók legendás színészek jelmezei mellett a Paraszt Dekameron című előadást is megtekinthetik a József Attila Színházban. A Katona József Színházban koncerten hallgathatják meg A hős és a csokoládékatona című produkció dalait, a Csendet akarok című előadást is láthatják és részt vehetnek egy színházi “peep show-n”. A Kolibri Színházban a délutáni gyerekprogramok után este a felnőtteket várják interaktív produkciókkal az Emil és a detektívek, valamint a Bors néni című legendás előadáshoz kapcsolódva. A Madách Színházban a színház legidősebb és legifjabb tagjai lépnek színpadra: Müller Péter nyitja az estét, majd fiatal művészek musical-előadása látható. Az Örkény Színházban zenés kávéházat rendeznek a társulattal, kulisszajárást szellemvasúttal, villám-beszédórákat Gálffi Lászlóval és irodalmi vetélkedőt is tartanak. A Radnóti Színházban a közönség megnézheti a Retró Lehetetlent, a Vodku zenekar koncertjét és premier előtti ízelítőt láthat Bálint András készülő irodalmi kutya-estjéből. A vállalkozó kedvűek szakmai bemutatóval egybekötött okleveles ruhatáros képzésen is részt vehetnek. A Radnóti Színházban adják át 18 órakor a magyar színházművészet külföldi népszerűsítéséért járó Hevesi Sándor-díjat. A Thália Színházban HOPPart klubkoncerten, a Mikroszkóp Színpadon pedig az Éjszakai Kabaré a színház világából című esten vehetnek részt az érdeklődők. Az Új Színházban kulisszajárást tartanak és az Álomfejtés című darabot játsszák. A Vígszínházban a Monokli című előadás szereplőivel a 1910-es, 20-as évek hangulatát idézik fel és a legutóbbi bemutató, a Lovakat lelövik, ugye? legizgalmasabb jeleneteit is láthatják a nézők, akik akár meg is táncoltathatják a színészeket. A Szabad Tér Színház budai helyszínén dzsesszkoncerttel várják a közönséget.

Az esemény részletes programja a www.szinhazakejszakaja.hu honlapon olvasható. A karszalag a programban résztvevő színházak jegypénztárában és szervezésén, a jegy.hu oldalon, valamint az esemény honlapján is megvásárolható: a felnőtt 1700, a diák 1000, a gyerek karszalag pedig 100 forintba kerül.
Az eseményhez csatlakozó Budapesti Kamaraszínház művészeinek előadásában különböző prózai és zenés produkciókat láthatnak az érdeklődők Szólók és duók a színházért címmel. Nem sokkal 11 után pedig zenés-táncos szórakoztató műsorra várják a közönséget, a We will survive! – Éjjeli Revü látható a Tivoli színpadán. A belépés a Kamaraszínházba ingyenes.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Bemutatta a műsortervet és a társulatot a Nemzeti Színház új igazgatója

Volf Anna

Nyomorultak sajtótájékoztató (2015. 02. 03.)

Tóth Barbara

Változások az Operettben? Hírek napról napra (frissítve)

Stern Ágnes

Egy anya története

Stern Ágnes

Szegény Dzsoni és Árnika – Budapesti Operettszínház

Buchmann-Horváth Emese