Hírek, beszámolók

Színre viszik Nils Holgersson kalandjait a Karinthy Színházban

Nils Holgersson csodálatos utazása címmel mutatja be a Fogi Színház társulata a Karinthy Színházban a világhírű mese alapján készült színdarabot, amelynek magyarországi ősbemutatójára február 12-én kerül sor.

Nils Holgersson 24 évvel ezelőtt az egész világot meghódította, mesekönyv, film, 52 részes rajzfilm és képregény is készült történetéből, sőt a kisfiú Márton lúd hátán ábrázolva még a svéd 20 koronás bankjegy hátuljára is felkerült. Magyarországon a rajzfilmet 1988-ban mutatták be.
 
A zenés mesejátékot Selma Lagerlöf azonos című regénye nyomán Benedek Gyula írta, zenéjét Rossa László szerezte. A szereposztásban Vinyarszki Janó és Boros Ádám, Szabó Zsuzsa, Benedek Gyula, Fogarassy András, Lénárt László, Fogarassy Bernadett, Ondrik Janó és Bárkány Miklós látható.
 
Nils hétköznapi kisfiú, eltekintve attól a rossz tulajdonságától, hogy rendszeresen kínozza családi gazdaságuk állatait. Amikor egy napon a szülei elmennek otthonról, egy kismanó bukkan fel, akit Nils ugyancsak elkap és kínozni kezd. A manó hiába rimánkodik, a gyerek nem engedi szabadon. Gonoszsága elnyeri méltó büntetését: a manó törpe méretűvé varázsolja, és ettől kezdve az állatok nyelvét is érteni kezdi. Amikor Nils rájön, hogy korábbi gonoszságai miatt a háziállatok nagyon dühösek rá, elmenekül előlük és csatlakozik a házuk felett elrepülő vadludakhoz.
 
Selma Lagerlöf 1909-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, melyben az 1906-1907-ben kiadott és fergeteges sikert elért mesének is nagy szerepe volt. A könyv eredetileg földrajztankönyvnek készült általános iskolások számára és a svéd gyerekek körében évtizedekig a legnépszerűbb olvasókönyv volt.
 
forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Rebecca – Interjú Tihanyi Ákossal

oldadmin

Két pályázat érkezett a Vígszínház, és négy az Operettszínház vezetésére

Volf Anna

200. jubileumi La Mancha a Magyar Színházban

admin

Kellemes Karácsonyt kívánunk!

Vincze Dániel

Elkészült a Leányvásár Dóm téri bemutatójának szereposztása

jambor.dorottya