Hírek, beszámolók

Születésnapi meglepetés a Nagymező utcában

A Budapesti Operettszínház társulatának tagjai zárt körben köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.

Ma ünnepli 80. születésnapját Lehoczky Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház örökös tagja, a 20. századi operettjátszás meghatározó személyisége, aki varázslatos egyéniségével, fantasztikus tánctudásával, csodás énekhangjával, remek humorával és kitűnő színészi játékával a szakma és nézők generációinak szívébe lopta be magát.

Ebből az alkalomból köszöntötték zárt körben a Nagymező utcai teátrumban a színművészt kollégái, a teljesség igénye nélkül Kerényi Miklós Gábor, Kerényi Miklós Máté, Frankó Tünde, Dancs Annamari, Peller Károly, Peller Anna, Oszvald Marika, Csere László, Vágó Zsuzsi, Somogyi Szilárd, Faragó András, Dézsy Szabó Gábor, Szabó P. Szilveszter, Bordás Barbara és Boncsér Gergely.

Lőrinczy György, a színház főigazgatója elmondta, mivel az ünnepelt elkövette azt a hibát, hogy a nyári szünet idején született, a Budapesti Operettszínház a művésznő 80. születésnapja tiszteletére egy rendkívüli, évadnyitó Mágnás Miska előadást szervez 2016. szeptember 12-én, ahol pályatársai, tisztelői és rajongói körében ünneplik meg Lehoczky Zsuzsa 80. születésnapját. A különleges estén lesz látható Zsorzsi Tanti meglepetésbálja, melynek keretében a színház számos meglepetéssel készül.

Lehoczky Zsuzsa 1936. július 18-án született Szegeden. Édesapja ezredesként szolgált a hadseregben, 1942-ben halt meg. A háborút követően a család nehéz anyagi körülmények között élt. A fiatal lány színház iránti érdeklődése igen hamar utat talált. 11 évesen már a Szegedi Nemzeti Színház színpadán játszott a Lehotay Árpád rendezte Szentivánéji álomban. A német különórák helyett pedig a szomszédos zeneiskolába járt titokban, ahol szolfézst és éneket tanult. 1949-tól táncosként a szegedi színház társulatának hivatalosan is tagja lett. Már szubrettként szerződött Kaposvárra, ahol mindössze egy évadot töltött (1956/57), majd visszatért Szegedre, ahol pillanatok alatt sztár lett. 1962-ben a Budapesti Operettszínház hívta, ahol azóta is tag.

Emlékezetes alakítást nyújtott többek között A mosoly országa, Csárdáskirálynő, a Maya, a Leányvásár, a Bál a Savoyban, a Mágnás Miska című operettekben. Legutóbbiban ma is látható, csakúgy mint a Lili bárónőben, az Isten pénze című musicalben, vagy a Csínom Palkóban. A legtöbben mégis a My Fair Lady Elizájaként emlékeznek rá. Prózai színészként is rangos feladatokat kapott,rengeteg televíziós műsorban és több filmben is szerepelt.

Kossuth– és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1993-ban Déryné-díjat kapott, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével 1995-ben tüntették ki, 2007-ben a magyar operett napja alkalmából életműdíjat vehetett át az Operettszínházban.

Forrás: Operettszínház/ VLM

Kapcsolódó tartalmak

Interjú Serbán Attilával

Buchmann-Horváth Emese

Hegedűs a háztetőn a Vígben

admin

Lélektől lélekig – Jótékonysági gála Miklós Tibor emlékére

Buchmann-Horváth Emese

Piszkos Fred a Városmajorban

Sándor Petra

200. Abigél előadás

Buchmann-Horváth Emese