Hírek, beszámolók

A Szupersztár visszatér

A Madách Színház tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján immár hivatalossá váltak a korábbi híradások: Andrew Lloyd Webber és Tim Rice kultikus rockoperáját hármas szereposztásban, 2010. szeptember 17-18-19-én mutatja be a körúti teátrum.
 
A Szupersztár világpremiere 1971-ben volt a New York-i Mark Hellinger Színházban, majd a rá következő évben Londonban is bemutatták. A rockopera 1973-as, első filmváltozatát Norman Jewison jegyzi. Az alkotás 6 Golden Globe jelölést, valamint a Legjobb zene kategóriában egy Oscar-díj jelölést tudhat magáénak.
 
Hazánkban hivatalosan 1986-ban került bemutatásra a mű, mégpedig a Szegedi Szabadtéri Játékok keretein belül a Rockszínház előadásában. A Szupersztár olyan zenés előadók karrierjét határozta meg, mint Sasvári Sándor, Vikidál Gyula, Makrai Pál, Csuha Lajos vagy a Mária Magdolna szerepét éneklő Nagy Anikó.
1986-ban hatalmas előrelépés volt a Rockszínház számára a Szikora János által rendezett előadás mind látványvilágában, mind koreográfiájában, emellett a rockopera műfajának megítélése is megváltozott.
 
A Madách Színház – mely Webber olyan műveit hozta el hazánkba, mint az 1983-ban bemutatott Macskák, a József és a színes szélesvásznú álomkabát, a Szerelem arcai, Az operaház fantomja valamint a Volt egyszer egy csapat – ebben az évben a sokszor és sokféleképp feldolgozott, méltán világhírű alkotást állítja színpadra. 
A színház igazgatója, a darab rendezője, Szirtes Tamás véleménye szerint mindenki tudja, milyen a darab, de senki sem ismeri igazán. A sajtótájékoztatón a direktor kiemelte,  mennyire erős szellemiséggel rendelkező műről van szó, és hangsúlyozta, hogy ezt a Madách Színház produkciójában is  szeretnék majd a nézők elé tárni.
Megszólalt Miklós Tibor, a darab fordítója is, aki ezen előadás létrejöttéhez újraírta a a szövegek 60-70%-át, így kvázi a tegnap délelőtt elhangzott három dallal (Én hogy szeressem őt, Szupersztár, Gethsemane) búcsúzott régi szövegeitől. 
 
Az előadás szereposztása igazán különleges, hiszen mind a “nagy öregek”, mind a feltörekvő fiatal tehetségek, mind a Madách Színház stabil csapatának tagjai helyet kaptak a produkcióban – vélekedett a direktor. A készülő produkció látványvilágával kapcsolatban elmondta, mivel a történet két síkon játszódik – egyrészt az elmesélés jelenében, másrészt a bibliai múltban- – törekedni fognak az idősíkok professzionális megjelenítésére. “Nekem az az ambícióm, hogy az előadás látványában és tartalmában is huszonegyedik századi legyen” – mondta.
A Rockszínház előadásának Jézusát, Sasvári Sándort ezúttal Pilátusként, míg a címszerepben Csengeri Attilát, Feke Pált, valamint a Társulat című tehetségkutató műsorban feltűnt rocktenort, Tóth Attilát láthatjuk majd.
 
Az érdeklődők a sajtótájékoztatón készült képeket a galériában tekinthetik meg, a produkció teljes szereposztását pedig korábbi cikkünkben olvashatják.

Kapcsolódó tartalmak

Abigél

Rechtenwald Kristóf

Hatan szeretnének színházigazgatók lenni Pécsen

admin

Megnyerhető és előrendelhető a Love Never Dies!

Vincze Dániel

Arany Kotta Díj 2015 – Nyertesek

Buchmann-Horváth Emese

Szent Márton rock-passió Szombathelyen

Buchmann-Horváth Emese