Hírek, beszámolók

Szűz Mária története elevenedik meg a szegedi Dóm téren

 

Szűz Mária története elevenedik meg Szarka Tamás, a Ghymes együttes énekes-zeneszerzőjének első musicaljében, melynek szabadtéri ősbemutatóját pénteken tartották a szegedi Dóm téren.

<--break->A Kossuth-díjas művész a darab szerdai közönségtalálkozóján elárulta, régi dédelgetett álma volt Mária sorsának feldolgozása. Azoknak, akik a Ghymes együttes munkáját figyelték, feltűnhetett, hogy a történet már tíz-tizenöt éve foglalkoztatja – mondta. A Heródes ékes palotájában kezdődő mű elmeséli Szűz Mária életének azon szakaszát, amelyben sorsának értelmét, Jézust szíve alá álmodja, majd leányanyaként menekülni kényszerül. Kitaszítottságában, kilátástalanságában csak növekvő hite és József a támasza. Az egész este azonban mégis csak utolsó pillanatról, Jézus születéséről szól – fogalmazott az énekes. Szarka Tamás úgy érezte, a történetnek lebegnie kell, ezért is íródtak verses formában a dalokat összekötő szövegek is.

Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője kifejtette, hogy az elmúlt évszázadokban nagyon sok alkotó fogott hozzá Mária sorsának feldolgozásához, de ez érthető is, hiszen a művészek egyik fontos célja önmaguk és hitük újrafogalmazása.
Ez a darab mégis a miénk, hiszen a ma fájdalmából fogalmazza meg Mária történetét – hangsúlyozta a Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező.
Három éve, amikor hozzáláttak a mű előkészítéshez, még operának szánták a darabot. Bár a plakátokon a musical műfaji meghatározás szerepel, tudatosan arra törekedtek, hogy eltérjenek a klasszikus angolszász musicalek hagyományaitól, melyek a magyartól eltérő mentalitást, életérzést tükröznek. A mű különleges zenei világában – mellyel egy, a napokban megjelenő duplalemezen is megismerkedhetnek a nézők – egyaránt megtalálhatók az opera, a passiójáték és a musical jellegzetességei – mondta a művész. Vidnyánszky Attila ragaszkodott ahhoz, hogy a legfontosabb szerepeket prózai színészek játsszák, mivel a bibliai történet alakjainak megformáláshoz az énektudás mellett komoly színpadi teljesítményre is szükség van.

A Mária című musicalben a címszereplőt Újhelyi Kinga, Józsefet  Bakos-Kiss Gábor, Heródest Olt Tamás alakítja, de színpadra lép a produkcióban Földes László Hobo és Szarka Tamás is. A musical a Szegedi Szabadtéri Játékok és a debreceni Csokonai Színház együttműködésének eredménye, s bár az ősbemutatót tavaly decemberben a cívisvárosban tartották, a darab sok részletét eleve Szegedre álmodták. Az Olekszandr Bilozub  tervezte díszlet “együtt zenél a Dómmal”, az előadás hangulatához pedig sokat ad hozzá a Fogadalmi templom uralta tér. A mű itt van jó helyen – hangsúlyozta a rendező.

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó tartalmak

Megjelent az István, a király jubileumi hangfelvétele

admin

Gáspár Lacit váltja Vastag Csaba a Józsefben

Volf Anna

Dr. Herz Kecskeméten

Vincze Dániel

Megtalálták a kanadai Csapat főszereplőit

admin

Ováció és vastaps fogadta a Don Giovannit Pilsenben

Buchmann-Horváth Emese