Belföld Hírek, beszámolók

Tanévnyitó a Pesti Broadway Stúdióban

Gálvölgyi János is csatlakozik a Vasutas Zeneiskola tanári karához.

A Vasutas Zeneiskolát 1990-ben hozta létre Toldi Mária és Pál Gábor. 2001-től a Budapesti Operettszínház is felkarolta az intézményt és az elmúlt években a Pesti Broadway Stúdióban közel kétszáz zenés-színész végzett, akik ma már az ország, sőt Európa színpadain is bizonyítottak. Közülük sokan immár tanárként térnek vissza anyaintézményükbe.

Az idei tanév nagy eredménye, hogy akkreditált felnőttképzési intézménnyé fejlődött az iskola, ahol színész képesítést lehet szerezni. A 2+1 éves modell egyedülálló az iskolák között, hiszen a zenés színészi pályára készülő hallgatók sehol nem kapnak annyi gyakorlati lehetőséget, mint a Pesti Broadway Stúdióban. „A színházi gyakorlat a képzés része, a Budapesti Operettszínház ezen kívül folyamatos fellépési lehetőséget biztosít a diákoknak produkcióiban” – hangsúlyozta Kovács Gábor Dénes az iskola oktatási vezetője. „Az a célunk, hogy ebben a 2+1 éves képzésben olyan generációt neveljen ki az intézmény, mint akik közül többen most itt ülnek tanárokként.” Ehhez szerinte három alapvető érték kell. A munkával szembeni alázat, az egymás iránti tisztelet és az érdeklődés. „Napi tíz órát nem lehet úgy dolgozni, hogy az ember nem kíváncsi arra, amit épp csinál.”

Az intézményben az idei tanévtől 23 tanár tanít, köztük Ottlik Ádám, Hajdú Károly, Patkó Éva és Gálvölgyi János színművészek. A harmadéves, végzős évfolyam osztályfőnöke Angyal Márta, a másodéveseké Somogyi Szilárd, míg a friss évfolyam Ottlik Ádám irányítása alatt kezdi meg a munkát, amely kezdetben heti több, mint harminc órában zajlik. Gaál Péter igazgató az új évfolyamot köszöntve felhívta figyelmüket az előttük álló komoly munkára: „Ez egy nagy verseny. Nagyon sokan szeretnének színpadra kerülni. Reggel 8-tól este 10-ig lehet dolgozni. De érdemes.”

Pál Gábor, az igazgatótanács elnöke annak a jelentőségét hangsúlyozta, hogy iskolájukban 28 diákra 23 tanár jut. „Igyekeztünk mindig a legjobbakkal együttdolgozni. Az első perctől kezdve, amikor a stúdiót létrehoztuk, az volt számomra mérvadó, hogy mi nem tömegképzést akarunk, hanem elitképzést.”

Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője üdvözlő beszédében elmondta, hogy szerinte igazán jól a színész mesterséget csak színházban lehet tanulni, a Pesti Broadway Stúdió ezért is különleges intézmény. Minden évben örömmel figyeli a diákok az Operettszínház művészeivel közös munkáját.

Somogyi Szilárd, az iskola művészeti vezetője már a hallgatók előtt álló tanrendről és a tervezett vizsgaelőadásokról is beszélt, valamint arról, hogy sikerült a diákok tavalyi kérését teljesíteni, és az idei évfolyamtól minden nap lehetőség lesz a szolfézs ismeretek elsajátítására.

Az évfolyamok mai nappal elkezdték a munkát, az eredményeiket pedig ősztől, először a Broadway Fesztiválon láthatja a nagyközönség szeptember 15-én és 16-án.

Kapcsolódó tartalmak

Nyilvános főpróba A mi utcánkban

admin

Évadnyitó társulati ülés a Nemzeti Színházban

Volf Anna

Sűrű, izgalmas évadot zárt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

Volf Anna

Nyilas Misi kerestetik gála Békéscsabán

Buchmann-Horváth Emese

Túlélni – bármi áron (Nők, színmű a Karinthy Színházban)

Imre