Hírek, beszámolók

Tarol a Jégvarázs az amerikai mozikban

Az ünnepi filmes időszak, az úgynevezett Holiday Season legnagyobb meglepetése az Egyesült Államokban a Disney hercegnős meséje, a Jégvarázs lett. A zenés mese olyan filmeket taszított le a legnézettebb pozícióból, mint A hobbit folytatása, a Smaug pusztasága vagy korábban Az éhezők viadalának második része, a Futótűz. A 150 millió dollárból készült Jégvarázs jelenleg 638 millió dolláros bevételnél jár, de messze még a vége, hiszen múlt hétvégén is vezette az észak-amerikai bevételi toplistát. Akkor 20,7 millió dollárért vettek rá jegyet az amerikaiak, míg a második helyezett Paranormal Activity: The Marked Ones-ra csak 18, a harmadik Smaug pusztaságára pedig 16 millióért.
Eddig csak két film volt képes arra, hogy hat héttel a bemutatója után is ilyen, vagy ennél magasabb bevételt produkáljon: az egyik az Avatar volt, ami 34 milliót keresett még ennyivel a premier után is, a másik pedig szintén egy James Cameron-film, a Titanic (25 millió dollárral). Az Avatárból végül minden idők legtöbb bevételét hozó filmje lett, 2,7 milliárd dollárral. 

A Jégvarázs már most a Disney második legsikeresebb filmje, az első helyen még mindig az Oroszlánkirály áll 987 millió dolláros bevétellel. Ez egyben minden idők legsikeresebb animációs filmje is, a második a Némó nyomában (936 millió), a harmadik pedig a Fel! (731 millióval). A negyedik helyre most felkerült a Jégvarázs.
A két hercegnő története Magyarországon is népszerű, A Wall Street farkasa után a második helyen zárta a hétvégét, eddig 289 ezren látták.

A Disney-mese dalait az Avenue Q-t és a The Book of Mormont társszerzőként jegyző Robert Lopez, valamint felesége, Kristen Anderson-Lopez írta. Robert Lopez az amerikai szórakoztatóipar négy legnagyobb díja közül hármat (Tony, Grammy, Emmy) már elnyert (az Emmy-t a The Wonder Pets című televíziós mese zenéjéért kapta). Idén a Frozen Let It Go című dalának köszönhetően a hiányzó trófea, az Oscar begyűjtésére is esélyes a szerző.

Let It Go (Idina Menzel)

forrás: Index / VLM

Kapcsolódó tartalmak

Decemberben tartják az új Webber-musical világpremierét (videóval)

Volf Anna

Csoportterápia és Blues Brothers a Gyulai Várszínház programjai között

Volf Anna

Jön a Doctor Herz musical

József Kriszti

A város az új fenntartója a veszprémi Petőfi Színháznak

Volf Anna

Almodovar film alapján készült musicalt mutat be az Operettszínház

Buchmann-Horváth Emese