Hírek, beszámolók

Ismét itt A Tenkes kapitánya

2009. július 15- 19-ig, 45 év után életre kel a legenda! Ki ne emlékezne Eke Mátéra és Buga Jakabra? A Tenkes kapitánya című filmsorozaton négy generáció nevelkedett fel. A Kulturális Turizmus Évének legkiemelkedőbb produkciójaként bemutatják a regényből készült musical változatot, a forgatás eredeti helyszínén a Siklósi várban. A premierhéten, a várkert területén, felépítenek egy fesztiválvárost, amelybe belépve a látogató Rákóczi fejedelem korában találja magát.

A hagyomány turizmusra épülő projekt fő ereje, a hírneve és kultusza. A musical rendezésére Balikó Tamást kérték fel, Eke Mátét Stohl András fogja alakítani, Báró Eberstein ezredes szerepébe Hajdú Steve bújik bele. Brunner Márta, édesanyja által alakított Veronikát játssza. A színpadi adaptáció hűen tükrözi a film humorát, alakjait és magával ragadó hőseit. Korunk emberének ingerküszöbe jelentősen kitolódott, ezért egy korszakalkotó rendezés és látványvilág fogadja majd a nézőket, valamint egy, a modern világunk igényeinek megfelelően hangszerelt musical, amely népzenei motívumokra épülve szólaltatja meg a kor jellegzetes hangszereit.

Egész napos bemutatókat tartanak a csatatéren. Lovasok, kaszkadőrök, hagyományőrzők, fogathajtók, hintók, fegyveres erők, korabeli katonai toborzók és menyegző is látható lesz. Az utcákon közlekedve sem maradunk szórakoztatás nélkül. Ha valakinek a látottak befogadása nem lenne elegendő, akkor beállhat versenyekbe, szellemi vetélkedőkbe, indulhat az igazi Tenkes kapitánya választáson, ahol értékes nyereményekkel gazdagodhat. Délelőtt és délutánis megtelítik élettel a színpadot. Gyermek előadások, mutatványosok, néptánc és verselők veszik birtokba Thália templomát. Minden nap 18 óra után színházi előadásokat és zenei koncerteket tekinthetnek meg a nagyszínpadon, neves előadók, színészek és zenészek tolmácsolásában.  20 órától vacsorázhatnak, halk muzsikaszóval, majd aki jegyet vált a bemutatóra 9 órától részese lesz egy színháztörténelmi eseménynek.

Ez idő alatt nem lesz látványos produkció a Fesztiválvárosban, de az előadás végeztével újra benépesül a csárda, amíg a vendégsereg bírja szusszal és tánccal a talpalávaló húzását. Ács Bálint, a musical zeneszerzője a Vándordiákot formálja, Eke Máté szerelmét Brunner Márta alakítja, aki édesanyja nyomdokaiba lép, hiszen Vajda Márta játszotta annak idején a tévésorozatban Székely Veronikát.  Rózsa cigánylány szerepét, amelyet a sorozatban az akkor még pályakezdő Pécsi Ildikó alakított, a musicalben Gubás Gabi kapta.

A sajtótájékoztatón Pécsi Ildikó úgy emlékezett: önfeledt játék volt a forgatás. A produkció rendezője Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója lesz, aki szintén feltűnik majd a színpadon a Tábornok szerepében. Mint azt a rendező elmondta, június 21-től már Siklóson próbálnak a színészekkel és mintegy 60 kaszkadőrrel, táncossal. A Tenkes kapitánya máig a magyar televíziózás legnagyobb hatású, legendás alkotása – vélekedett Balikó Tamás, akinek elképzelése szerint a színpadi változat is filmszerű lesz. A főszerepet játszó Stohl András a sajtótájékoztatón megjegyezte: bár alakítása más lesz, mint Zenthe Ferencé volt, reméli, hogy méltó lesz az ő remek játékához.  A musicalben Eberstein ezredes – akit a sorozatban Ungvári László alakított – Hajdú Steve lesz, de Magyar Attila, Koncz Gábor, Beleznay Endre, Makrai Pál is szerepet kap a darabban.

Kapcsolódó tartalmak

Kőműves Kelemen – RaM Colosseum (2013.06.13.)

Buchmann-Horváth Emese

'Applause for the clowns'

admin

Szentendrei Nyár 2012 – programajánló

Tóth Barbara

A szokásosnál hosszabb, jubileumi évad és több előadás a 2016-os Szegedi Szabadtérin

Buchmann-Horváth Emese

Szívvel-l’élekkel

Mezőfi Orsolya