Hírek, beszámolók

Tíz új bemutató a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

A következő, 2013-2014-es évadban tíz új produkciót tűz műsorára a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata.

Besenczi Árpád igazgató szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a műsorterv nagymértékben függ a színház anyagi helyzetétől. A korábbi években a megye 60 millió forinttal támogatta a színház működését, most viszont az intézmény teljes mértékben városi tulajdonba került. A hiányzó összeget a tavalyi évben pályázati forrásból tudták pótolni, idén viszont erre nincs lehetőség. Az igazgató emlékeztetett arra is, hogy két évvel ezelőtt kényszerűségből 25 százalékkal csökkentették a társulat tagjainak bérét.

A város mindent megtesz, hogy támogassa a színház működését, a nézők, a bérletesek számának emelkedése és a szakmai sikerek is azt bizonyítják, hogy igény van a színházi előadásokra – hangsúlyozta Besenczi Árpád. A tervek szerint a következő évad a Göcseji Falumúzeumban kezdődik; itt játsszák el júniusban a Csíksomlyói passiójátékot. Az előadást a kőszínházban Csiszár Imre rendezésében októberben mutatják be. Az ifjúsági darabok közül Novák János zenéjével és Horváth Péter átiratában az Emil és a detektívek című zenés játékot tűzték műsorra. A produkciót Farkas Ignác rendezésében, interaktív kalandutazás keretében, zalaegerszegi helyszínekhez igazodva láthatja a közönség.

Novemberben magyarországi ősbemutatóra kerül sor a Hevesi Sándor Színházban: a zalai származású szerző, Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját Babarczy László és Sztarenki Pál rendezi. Az év utolsó bemutatója A muzsika hangja című musical lesz Pinczés István rendezésében. 
Jövő év februárjában egy Szép Ernő-darabot mutat be a zalaegerszegi társulat, a Vőlegény című komédiát Naszlady Éva rendezi. Márciusban pedig a Csoportterápia című előadást állítja színpadra Sztarenki Pál. A zenés komédia 2010-ben díjat nyert a Madách Színház musical pályázatán. A zalaegerszegi darabban hat színész játszik, díszletül pedig hat szék szolgál – ismertette Besenczi Árpád. Az évad utolsó produkciójában a társulat szinte valamennyi tagja részt vesz. Jaroslav Hasek regényéből Spiró György írt Svejk címmel komédiát, amelyet a Hevesi Színház örökös tagja, Halasi Imre rendez.

A nagyszínpadon kívül három előadást tervez a teátrum. A “tantermi deszka” elnevezésű sorozatban Tasnádi István Cyber Cyranója, az ismert mű XXI. századi változata kerül színre, a lakásszínházi előadásban a Shirley Valentine lírai komédia, a stúdiószínpadon pedig a Vaknyugat című színmű lesz látható. Martin McDonagh művét Varró Dániel fordította.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Játékokkal várja a diákokat az egri színház

admin

Meghallgatta Eszenyi Enikőt a szakmai bizottság

Volf Anna

A Békéscsabai Jókai Színház Ukrajnában szerepel

Sándor Petra

Sokszínű Musical Paletta Gyöngyösön

admin

Jövőre Sondheim premier a Centrál Színházban

Kiss Brigitta