Hírek, beszámolók

Törőcsik Marival jubilál az Experidance és a Lúdas Matyi

November 8-án 200. alkalommal láthatja a közönség az ExperiDance Revans című produkcióját. A jubileumi esten ismét Román Sándor társulatával együtt lép fel Törőcsik Mari művésznő, aki a 2003-as bemutatón is az előadás szereplője volt.

2003-ban a Nemzeti Színházban debütált az ExperiDance Revans című darabja, amely Lúdas Matyi történetét mutatja be a tánc nyelvén, illetve Törőcsik Mari szavaival. Amíg az előadás a Nemzeti Színház repertoárján szerepelt, a művésznő mindig aktív részese volt, de miután a társulat máshol kezdett játszani már csak a hangja maradt a darabban. November 8-án a RaM Colosseumban ismét csatlakozik az ExperiDance Produkcióhoz, hogy élőben mesélje el Fazekas Mihály jól ismert történetét. A show-ban több olyan táncos is szerepel, aki kezdetek óta az előadás részese.

– A Revans olyan előadás, amely nem csupán frissessége és lendülete miatt állja meg a helyét majdnem tíz éve, hanem egyetemes mondanivalója és üzenete miatt is. Az ExperiDance előadásának mondanivalója az, hogy bár édes a bosszú, revansot mégsem szabad venni, mert az a saját jellemünknek nem tesz jót. Az én Matyim negyedszer is megverné Döbrögit, de szerencsére van mellette „valaki”, aki megállítja – mondta Román Sándor az ExperiDance alapítója.

Bár Lúdas Matyi meséjét Fazekas Mihály miatt magyarnak gondoljuk, az igazságtalanságot nem viselő szegény ember története más országokban sem ismeretlen, máshol is születtek hasonló írások, ezért választotta Román Sándor ezt a témát. A koreográfus számára fontos volt az, hogy olyan előadás szülessen, amelynek cselekményét külföldön is ismerik, megértik.

Az elmúlt évek folyamán a Revansot nagy sikerrel játszotta az ExperiDance, országhatáron belül és kívül egyaránt.
 

forrás:ramcolosseum.hu
 

Kapcsolódó tartalmak

Hivatalos a Rebecca szereposztás

admin

Arany Kotta 2016 – Közönségszavazás!

Buchmann-Horváth Emese

Mamma Mia! – A film története és a zeneszámok

Vincze Dániel

Így készült a Wicked

Volf Anna

Kabaré-premier Székesfehérváron

admin