Hírek, beszámolók

További sikerek a német A Szépség és a Szörnyeteg turnén

Állótapsos sikerrel és kedvező kritikai fogadtatással folytatódott Lipcsében a Budapesti Operettszínház A Szépség és a Szörnyeteg turnéja.

A BB Promotion meghívására lassan két éve járja Németország nagyvárosait a Budapesti Operettszínház, mely szoros nemzetközi versenyben nyerte el a Disney-től Alan MenkenHoward AshmanTim Rice A Szépség és a Szörnyeteg című musicaljének játszási jogát Európában, német nyelvterületen. München, Köln, Essen, Baden-Baden, Frankfurt, Bécs, Drezda és Mannheim után ezúttal a Lipcsében látható a produkció, mely a múlt héten mutatkozott be a város Operaházának színpadán.

A közönség meleg fogadtatása mellett a sajtóvisszhang is kiváló: “Rózsa István díszlete a ferde sarkokkal olyan, mint egy mesekönyv-illusztráció 3D-ben. Ehhez még hozzájárulnak Túri Erzsébet csodálatos jelmezei, mindenekelőtt a különböző hétköznapi tárgyakká varázsolt kastélyszemélyzet kosztümjei – Madame de la Nagykomód, Lángőr, Perc úr, Teamama egytől-egyig szemet gyönyörködtető figurák. Böhm György rendezésében ehhez még minden résztvevő félreérthetetlenül nagy pózokkal segít, hogy egyetlen fordulat se vesszen szem elől az egyébként amúgy is áttekinthető cselekményből. Az utolsó németországi vendégjáték óta nagyon keményen dolgoztak a Budapesti Operettszínház színészei a német kiejtésen. Ami nem csak Barkóczi Sándor (Szörnyeteg) erős tenorhangjában, a varázslatos Jenes Kitti (Belle) meleg szopránjánál vagy a Musical Együttes tagjainak finom hangjában mutatkozik meg, sokkal inkább a dialógusokban, amelyek a színpadi történések nagy részét meghatározzák. Ehhez még derekasan is táncol mindenki, Makláry László karmester előtt pedig egy remek zenekar ül. Profi és egyben romantikus szórakozás az egész családnak!” – írja a Leipziger Volkszeitung.

Lőrinczy György, a turnét vezető Pentaton Művészügynökség ügyvezetője úgy fogalmazott, fantasztikus érzés, hogy az Operettszínház A Szépség és a Szörnyeteg előadása egyre nagyobb érdeklődést vált ki, és a német sajtó is egyre elismerőbben nyilatkozik a teátrum teljesítményéről. “Remek kritikák jelentek meg a mostani bemutató után is, s egyre több televíziós fellépésre is hívják a főszereplőket – a Sat1 a legutóbbi sajtótájékoztatóról számolt be, legközelebb pedig Hamburgban veszünk részt egy nagyszabású élő tévés műsorban. Ha arra gondolok, hogy az elmúlt majdnem két év alatt közel 300 ezren váltottak jegyet a mi A Szépség és a Szörnyeteg előadásunkra, s a nézők nem csak a remek magyar művészekkel, hanem a Herendi Porcelán csodálatos mintáival is találkozhattak, már nagyon boldog vagyok. De ha hozzávesszük, hogy az operettszínházi musicalprodukciónak köszönhetőn, a plakátok, sajtóhirdetések, cikkek, reklámok által több tízmillió emberhez jut el itt a Budapest és Magyarország szó, még büszkébb vagyok. Sok negatív hír ér el a németekhez otthonról, a művészeti életből is. Remek, hogy mi most ezt megfordíthatjuk, s végre egy igazi magyar kulturális sikerről számolnak be az itteni médiumok.” – nyilatkozta a premier után Lőrinczy György.

A turnévezető elárult egy kulisszatitkot is: egyre több fiatal tehetség jut feladathoz az előadásban, ugyanis Belle egyik alakítója, Füredi Nikolett hamarosan anyai örömök elé néz, Kékkovács Mara pedig kislánya nevelése miatt egy évben nem tud több hónapot külföldön tölteni, ezért ketten is beállnak a női címszerepbe: Kisfaludy Zsófia és Vörös Edit. Fekete-Kovács Veronika Teamamaként, a Szörnyeteget játszó Szentmártoni Norman pedig Gastonként is bemutatkozik. A lipcsei közönség láthatja még Polyák Lillát, Siménfalvy Ágotát, Sz. Nagy Ildikót, Angler Balázst, Bálint Ádámot, Bardóczy Attilát, Földes Tamást, Homonnay Zsoltot, Magócs Ottót, Németh Attilát, Oláh Tibort és Sánta Lászlót is.

A Szépség és a Szörnyeteg idén nyáron Lipcse után újra Kölnben, majd Hamburgban lesz megtekinthető még majdnem ötvenszer.

“Most mutatkozik meg, hogy a Kerényi Miklós Gábor által vezetett Budapesti Operettszínház művészeti munkája az elmúlt 12 évben milyen remekül sikerült – ugyanis új távlatok nyíltak. A BB Promotion – mely a német nyevterület legelismertebb, legszínvonalasabb színházi turnémenedzsmentje – a három évre tervezett vendégjáték-sorozatot 2018-ig meghosszabbította, s megfelelő feltételek esetén az operett műfajára is kiterjesztik az együttműködést. Most nyáron utazunk tovább a Disney-musicallel, télen Svájcba is megyünk, A Csárdáskirálynőre – ami augusztusban Berlinben, majd télen Tel Avivban vendégszerepel – pedig 2015-ben, az ősbemutató századik évfordulóján nagy nemzetközi megjelenés vár. Kálmán Imre másik világhírű operettjével, a Marica grófnővel Baden-Badenbe megyünk ősszel, de ide már jövő évi premierje előtt, látatlanban meghívták a KERO® által rendezett Lehár-nagyoperettet, A mosoly országát, ami a Budapesti Operettszínházban 2014 májusától tekinthető meg.” – mondta Lőrinczy György.

Forrás: operett.hu

Kapcsolódó tartalmak

Változatos repertoárral készülnek az új évadra az erdélyi magyar színházak

Volf Anna

Bemutatódömpinggel indul az új évad a Dumaszínházban

Buchmann-Horváth Emese

Winnetou Szegeden

Volf Anna

Tündöklő csillagok – ünnepi gálakoncert

Buchmann-Horváth Emese

Lehoczky Zsuzsa 80. születésnapja az Operettszínházban

Sándor Petra