Kritikai sarok

Tükör a stúdiószínpadon

Munkácsi Miklós azonos című kisregénye, illetve az ebből 1982-ben készített film az alapja a Madách Stúdióban vasárnap bemutatott rock-rapszódiának, melyet a 80-as évek Magyarországa és rockzenéje itat át. A darab a II. Madách Musical Pályázat nyertes műve. 

A történet azok számára is érthető, akiknek nincs személyes élményük, emlékük ebből a korból, mivel témája és üzenete ma is rendkívül aktuális. Két jómódú idős hölgy, egy testvérpár, ellopják Simon József taxisofőr heti bevételét. Főhősünk  egy tanult, diplomás taxis, aki nemrégiben vált el feleségétől és ezzel a nem kis teherrel a vállán küzd az igazságáért, ám mikor nem talál segítséget a törvény oldalán, bosszúhadjáratba kezd és kénytelen a bűn ellen bűnnel harcolni. 

Zöld Csaba, a József Attila Színház tagja alakítja Simon Józsefet, akinek játéka és énekhangja az est egyik fénypontja volt. 
Aki gyermekként élt meg válást, az jól tudja, milyen érzés egy széthulló család tagjának lenni, hiszen hamar fel kell nőni, és sok minden kimaradhat az életünkből. Itt történetesen a feleség a hűtlen, ám ez a karakter sem csupán fekete vagy fehér. A feleséget Koós Réka személyesíti meg, aki szó szerint előhozza bennünk a küzdő, minden nehézséggel dacoló anyát. Van, aki csak elképzelni tudja ezt a helyzetet, de Réka és Csaba játékának köszönhetően annak teljes mélységében átélheti azt. 

Főhősünk, Simon József, maga is elvált szülők gyermeke, édesanyja meghalt, apja pedig külföldre költözött. Az apa (Kőrösi András) egy feszültséggel teli ember, akit kimondott és ki nem mondott sérelmek kínoznak. Hazatérésekor József az ő segítségét kéri. Közös jelenetük az első felvonás egyik leghatásosabb momentuma.

Balogh Anna karaktere, Ágnes, a legősibb mesterséget űzi. Ágnes énekesnő, akit eddig elkerült a siker, és akit a férje elhagyott, így adminisztrátorként kénytelen dolgozni. Egy jobb élet reményében kulcsra zárja lelkét és prostituáltnak áll. A művésznő kiemelkedő szakmai bravúrral hívja életre ezt a mély, egyéni drámával küzdő asszonyt.

Hűvösvölgyi Ildikó bújik az egyik tolvaj, Halmosné szerepébe. A hölgy egy életmûvész, akinek életformájává válik a lopás. Mivel ezzel teremti meg lánya egzisztenciáját, egyáltalán nincs lelkiismeret-furdalása. Halmosné sorsán keresztül azzal az örök igazsággal is szembesülünk, hogy egyszer mindent visszakap az ember. Megjelenik előttünk a sebezhető, aggódó édesanya alakja, aki mindent megtesz lányáért, és aki szembesül a múlt megváltoztathatatlanságával és azzal, hogy nincs már visszaút.

Az előadás tükröt tart a közönség minden egyes tagja elé. Legyen szó házasságtörésről, anyagi problémákról, életre szóló döntésekről, mindannyiunknak sokat adhat ez a történet, melynek hatása csakúgy rejlik az élvezetes zenében, mint a kiemelkedő színvonalú énekesi teljesítményekben és a stúdiószínpad bensőséges hangulatában. 

Somogyvári Gábor 
 

Kapcsolódó tartalmak

Megjelent Peller Károly Ez Operett! című lemeze – a sajtóbemutatón jártunk

admin

Londonban a Forbidden Broadway!

admin

A Szépség és a Szörnyeteg októberben Sopronban

Sándor Petra

Musical Pályázat – Madách Színház (2010.03.03)

Nagy Péter

Évadnyitó sajtótájékoztató – Miskolc

Vincze Dániel