Hírek, beszámolók

Új fenntartóhoz kerülhet az Operettszínház

A fővárosi fenntartású színházak nem kapnak az eddiginél kisebb állami támogatást 2013-tól az előadóművészeti törvény változásával. Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a jelenlegi helyzetben ez pozitívum.

Az új előadóművészeti törvény nyomán 2013-ban életbe lépő változások érintik a fővárosi fenntartású színházakat is.
“Összességében azt mondhatom, hogy a fővárosi fenntartású színházak nem kapnak kisebb állami támogatást, mint eddig, ez pozitív dolog, a mi tervezésünket is könnyebbé teszi. Reménykedem és optimistán nézek előre ebben az ügyben” – mondta Csomós Miklós, aki “jó dolognak” nevezte, hogy ebben a helyzetben nem csökken az állami támogatás mértéke.

A főpolgármester-helyettes beszélt az állam és a főváros közötti színházcserék lehetőségéről is. Mint fogalmazott, az erről folyó tárgyalásokon a fő szempont az, hogy a jelenlegi színházaik érdekei ne sérüljenek. Elmondta: továbbra is tárgyalnak arról, hogy a Budapesti Operettszínház a kulturális tárcához kerül, a Trafó Kortárs Művészetek Háza átadása azonban már nincs napirenden, marad a fővárosnál, a Pesti Magyar Színház pedig a fővároshoz kerülhet. “Remélem, hogy január 1-jei határnappal meg tudjuk tenni a megfelelő lépéseket a cserére” – fogalmazott.
A politikus elárulta, hogy a Budapesti Kamaraszínház játszóhelyei közül a Tivoliban – amely a Fővárosi Önkormányzaté – gondolkodnak saját színházukat is érintő hasznosításon. A minisztériummal együtt olyan kulturális centrumot hoznának létre, amelyet a főváros és egy állami intézmény működtetne közösen, az épület színházi előadások mellett kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek adna otthont.

Csomós Miklós elmondta, hogy a színházakban visszaesett a nézőszám. Szólt arról is, hogy bizonyos színházaknál erősebb ez a tendencia, de a színházi paletta átrendezésében konkrét döntéseket még nem hoznak, az évad végéig várnak arra, miként alakulnak a dolgok. “Már évad közben is fognak látszani olyan tendenciák, amelyek indokolhatják, hogy az évad végével viszont lépni kell” – jegyezte meg.
A Trafó vezetésére kiírt pályázatról szólva a főpolgármester-helyettes kiemelte: a szakmai bizottság már megfogalmazta javaslatát a nyertes pályázatra, amelyre még ő is megteszi a magáét a főpolgármesternek. A döntés a hónap végéig megszületik – mondta Csomós Miklós.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Fantom 25 dvd Magyarországon is

Vincze Dániel

Én, József Attila – Attila szerelmei a Madách Színház színpadán

Utasi Nikolett

Premierek a Madách Színházban

Volf Anna

Válogatást tart a békéscsabai Jókai Színház

Volf Anna

Fame – The Musical olvasópróba az Operettben

Motyovszki Márton