Hírek, beszámolók

Új McDonagh premier a Thália Színházban

Magyarországon először mutatják be Martin McDonagh A nagy kézrablás című művét április 23-án a Thália Színházban. A sajtótájékoztatón az előadás rendezője, Radnai Márk, valamint Szervét Tibor, Tamási Zoltán, Bán Bálint és Lovas Rozi meséltek a darabról.

A Thália Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös programjaként színpadra kerülő alkotás igazi fekete komédia. A főszerepet alakító Szervét Tibor is a darab groteszk vonásait hangsúlyozta, és Örkény István Egyperces novelláihoz hasonlította. Azt is elárulta, hogy kezdetben nehezen tudott azonosulni az általa megjelenített figurával. Carmichael, a gyanús kinézetű, félkezű férfi arra tette fel életét, hogy megtalálja a 27 éve levágott kezét, noha ő maga is tudja, hogy már nem tudna mit kezdeni vele. Ezt használja ki a két fiatal, Toby, a színes bőrű pitiáner bűnöző (Bán Bálint) és kissé lassú felfogású barátnője, Marilyn (Lovas Rozi), akik a felajánlott magas jutalomért cserébe egy múzeumból lopott kezet visznek el a lepusztult szállodai szobájába. Természetesen Carmichael rögtön észreveszi a csalást, és meg akarja bosszulni tettüket. Az eseményekbe azonban a szálloda minden lében kanál, önérzetes recepciósának, a hőstettekről álmodozó Marvynnek (Tamási Zoltán) is lesz beleszólása…

Váratlan helyzeteket, szókimondó, olykor már fülsértő, erős dialógusokat, ugyanakkor rengeteg nevetést is ígérnek az alkotók. Homofóbia, rasszizmus, gyilkosság, levágott kezek – minderről szó van az előadásban, mint egy igazi thrillerben, ellenben durvaság nincs a színpadon. Radnai hangsúlyozta, hogy McDonagh művei nem hétköznapi darabok, általában valamilyen pszichés zavarral küzdő, perifériára szorult emberek kissé morbid történetét meséli el a szerző. A nagy kézrablásban sincs ez másként. Ezeket az alakokat szerinte azért érdemes nézni, mert oly sokban különböznek a nézőktől.

Szervét Tibor elmondta, hogy számos kérdéssel fogott neki a próbáknak és a rendezővel együtt magyarázatot akartak találni Carmichael viselkedésére. Azonban egy idő után kiderült, hogy ezeket a kérdéseket nem szabad feltenni ennél a színdarabnál, és a közönségnek is át kell majd állítani a gondolkodásmódját. „Nem az az érdekes, hogy miért mászkál valaki egy tonna levágott kézzel a bőröndjében, hanem az, hogy ha valaki ilyen tébolyodottan nyomul valami után, az előbb-utóbb hasonlítani kezd vagy a szomszédunkra vagy a bátyánkra vagy az anyánkra, szóval valami ismerős lesz ebben. Egy kicsi ilyenje mindenkinek van.”– állította Szervét a megszállottsággal kapcsolatban. 

A nagy kézrablás Martin McDonaugh misztikus, fekete komédiáinak sorát erősíti, mely az Erőszakik és A kripli alkotójának Magyarországon még nem játszott darabja. A hazai ősbemutatóra a Thália Színházban, április 23-án, 19:00 órakor kerül sor a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

Forrás: Thália Színház/Viva la Musical!

Kapcsolódó tartalmak

Búcsúzik a Take That musical

admin

Elfújta a szél – Érdekességek a könyv és a film világából

Buchmann-Horváth Emese

Isten teremtményei

Buchmann-Horváth Emese

A Centrál Színház karácsonyi meglepetése

Volf Anna

Meseautó – Madách Színház

Buchmann-Horváth Emese