Hírek, beszámolók

Változtak a miskolci premier-időpontok

Nehéz helyzetbe került a Miskolci Nemzeti Színház, miután a fenntartó városi önkormányzat a teátrum idei költségvetéséből 88 millió forintot zárolt. Halasi Imre igazgató elmondta: a történtek ellenére minden tervezett előadásukat, bemutatójukat megtartják a hamarosan kezdődő évadban.

Brutálisnak nevezte a színház idei költségvetésének megkurtítását Halasi Imre, aki ugyanakkor azt is elmondta: bízik abban, hogy az úgynevezett zárolás csak ideiglenes lesz és nem végeleges elvonás, s amennyiben javul Miskolc költségvetésének helyzete, megkapják a teátrumnak odaítélt pénzt. Árvai Judit, a színház kommunikációs vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében arra emlékeztetett, hogy a miskolci önkormányzat másfél héttel a tervezett évadnyitó társulati ülés előtt, múlt heti rendkívüli közgyűlésén határozott arról, hogy 88 millió forintot zárol a teátrum márciusban elfogadott és már akkor is jelentősen csökkentett költségvetéséből.

Az intézmény vezetősége ugyanakkor igyekezett a magas művészi szempontoknak megfelelve, a közönség elvárásait is figyelembe véve, de a megszokottnál kevesebb új bemutatóval és több korábbi sikeres darab felújításával összeállítani az évad programját. Ennek megfelelően a színház leszerződött a jogtulajdonosokkal és az előadóművészekkel – tette hozzá. A mostani, 88 millió forintos zárolás viszont rendkívüli nehézségeket állított a színház működése elé a következő évadban. Annak érdekében, hogy a pénzügyi zárolás ellenére a program lebonyolítható legyen, a műsorterv átszerkesztésére, több bemutató időpontjának megváltoztatására kényszerülnek – jegyezte meg. Halasi Imre azt is közölte: egyetlen bemutató sem marad el, ám nem mindent akkor tartanak, amikorra azt tervezték. A kisebb költségvetésű darabokat az évad elején, a többe kerülőket pedig később állítják színre.

Ennek megfelelően a Túl a Maszat-hegyen című mese-musical bemutató előadása a meghirdetettel ellentétben október 7-én lesz. Az első nagyszínházi bemutatót, Bereményi Géza Az arany ára című színművét október 28-án láthatja először a közönség. A legnagyobb költségvetésű előadás, A nyomorultak premierje 2012. március 2., míg a az eredetileg ekkorra meghirdetett operabemutató, Puccini Bohémélete 2011. november 25-én kerül színre először. A Legenda a lóról című Tolsztoj-művet március 23-tól láthatja újra a közönség a Csarnokban, a Ludas eM/Mesterkurzus című táncszínházi est bemutató előadása pedig 2012. január 13-án lesz szintén a Csarnokban.

A pénzügyi megszorítás ellenére a színházi alkalmazottak létszáma nem csökken Miskolcon. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Tavaszébredés – Beszélgetés Kossuth Gergővel

Vincze Dániel

István, a király – Közönségtalálkozó a szegedi REÖK-palotában

Rechtenwald Kristóf

Vérfagyasztó átváltozás a Dóm téren

Rechtenwald Kristóf

Shakespeare jegyében Miskolcon

Sándor Petra

Jelmezes Vámpírok fotózás!

admin