Interjúk

Vámpírok bálja 200. előadás – Interjú Langer Somával

A hét éve Magyarországon is látható Vámpírok bálja musical hamarosan a 200. előadásához közeledik. Ennek kapcsán a Viva la Musical! a szereplőkkel beszélgetett. Langer Soma, a legújabb Krolock gróf az előadásban, tavaly szilveszterkor mutatkozhatott be a vámpír gróf szerepében, immár a harmadik szériája következik. A szerepről, és a terveiről kérdeztük.

Hogy kaptad meg a szerepet?

Tavaly nyáron együtt játszottam a Városmajori Szabadtéri Színpadon Egyházi Gézával, a Bál a Savoyban című operettben. Mint kiderült, az előadást Simon Edit és Póka Balázs, a Vámpírok bálja producere, és művészeti vezetője is nézte, akik pont akkor készültek vérfrissítésre a produkcióban. Gézával üzentek, hogy várnak a meghallgatásra, mert látnak bennem fantáziát Krolock gróf szerepére. Nagyon örültem az érdeklődésüknek, mert tíz éve, amióta láttam a bécsi előadást, ez a szerep volt a szerepálmom. Magamtól nem lett volna annyi önbizalmam, hogy elmenjek a meghallgatásra, de Géza támogatott, kottát, zenei anyagot kaptam tőle, hogy fel tudjak készülni. A meghallgatáson a produkció itthoni tulajdonosain kívül, a nemzetközi alkotók előtt is meg kellett felelni. Három fordulós volt, ahol több száz jelentkező közül, a legnagyobb örömömre, megkaptam Krolock gróf szerepét.

Hogy készültél a szerepre?

Nagyon nagy kihívás volt. Nemcsak azért, mert olyan színészek méltó váltójának kell lennem, mint Egyházi Géza és Bot Gábor, hanem azért is, mert egy ilyen produkcióban főszerepet játszani nagyon nagy feladat. Póka Balázs segített, hogy minden hang a helyére kerüljön, Cornelius Baltus pedig abban, hogy megtaláljam, kialakítsam a saját elképzelésemet arról, hogy is kell megformálnom Krolock grófot. Rengeteget köszönhetek Hajós Eszternek a darab rendezőasszisztensének is, aki a kezdetektől segített mindenben, és a mai napig ő az állandó kontroll. A Vámpírok bálja társulata egy nagy család és nyugodtan felsorolhatnám név szerint az egész csapatot, hiszen mindenkitől rengeteg szeretetet és segítséget kaptam.

Fotó: PS Produkció, Sárközy Marianna

Merítettél esetleg akár külföldi, akár a hazai Krolock grófok alakításából?

Ez egy érdekesség, mert amikor elkezdtük a felkészülést, akkor Cornelius Baltus azt mondta, hogy ő betiltaná a videómegosztó portálokat. Sokat beszélt arról, hogy nekem nem Gézának, vagy másnak kell lennem, hanem Somának. Póka Balázs az énekórámon pedig nemes egyszerűséggel, annyit mondott, hogy „Ne Gézázz!”. Meg kellett találnom a saját magam a szerepben.

Ez a 3. szériád, változott valamiben a szerepformálásod az első óta?

Magabiztosabb lettem. Az elején, amikor még az ember jobban kell, hogy figyeljen a részletekre, kissé érződhetett az izgalom, ami természetes. Mára már egy letisztultabb, kiforrottabb alakítást várhatnak és láthatnak a nézők.

Sok idő telik el a szériák között. Szoktál közben gyakorolni?

Azt gondolom, hogy ha az ember félrerakja, nem foglalkozik vele, éli az életét, és amikor jön a következő széria, akkor kezd el vele foglalkozni, abból baj lehet. Én annak a híve vagyok, hogy foglalkozni kell vele közben is. Nem telik el úgy egy hét sem, hogy legalább egyszer ne énekelném át az egészet az énekórámon. Igen, rengeteget foglalkozom vele két széria között is.

Mit gondolsz, mennyire lendített a karriereden Krolock szerepe?

Mindenféleképpen, hiszen fellépésekre hívnak a Vámpírok bálja kapcsán, illetve, amikor elmegyek egy színházi meghallgatásra, akkor nem vagyok idegen számukra, tudják, hogy „ő az a srác, aki a Vámpírok báljában Krolock grófot játssza”. Ez szerintem nemzetközi szinten is egy nagyon jó védjegy.
Az egész Vámpírok bálja a PS Produkciónak köszönhető Magyarországon, Simon Edit vezetésével az előadás már hét éve látható, ez nagyon szép dolog. Mindenféleképpen nagy elismeréssel és rengeteg köszönettel tartozunk Simon Editnek, amiért ezt a produkciót a közönség örömére, életben tudják tartani.

Fotó: PS Produkció, Sárközy Marianna

Ezek után van még szerepálmod?

A szerepálmokkal az a nehézség, hogy ha beteljesedik, akkor ez ember nehezen keresgél magának újat. Ez volt mindig is a legnagyobb szerepálmom, másra nem vágytam, azonban ha a musicaleket nézünk, akkor nagyon szívesen eljátszanám a Nyomorultakból Javert-t, viszont a komolyabb műfaj is közel áll hozzám, az opera világa is nagyon vonz.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Minden a lehetőségektől függ. Igyekszem folyamatosan képezni magam, eljárni minél több meghallgatásra. Egyelőre konkrét terveim nincsenek, jelenleg az Operettszínházban több szerepem van operettekben, musicalekben, valamint szeretnék sokáig vámpírkodni is, persze!

 

Sándor Petra
 

Kapcsolódó tartalmak

20 éve a zenés színpadokon Nyilas Misi története

Potyó Krisztián

Sybill – sajtótájékoztató

Czitrovszky Balázs

Apja nyomdokaiba lép a legidősebb Webber-fiú

Volf Anna

Különleges Csínom Palkó készül a Budapesti Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese

I love musical

Stern Ágnes