Hírek, beszámolók

Várvédő gála az Oroszlános Udvarban

A Budavári Palota Oroszlános Udvara immár negyedik alakommal ad otthont az operett ünnepének augusztus 5-én és 6-án. A Budapesti Operettszínház estje idén a Várvédő gála nevet kapta.

A Magyar Nemzeti Galéria Savoyai teraszán Lőrinczy György arról beszélt, hogy miközben a színházban minden este ünnep, mégis vannak kiemelt ünnepek. Az Operettszínház életében a négy évszakhoz kötődően kialakult a négy legfontosabb ünnep. Ősszel a Magyar Operett napja, amit idén egy Lehár énekversennyel kötnek össze és Lőrinczy azt szeretné, ha annak nyertese felléphetne a jövő évi Palotakoncerten. A télhez kapcsolódik a hagyományos újévi koncert, amit már több éve közvetít a Magyar Televízió, a tavaszt a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös bemutató fémjelzi, de az év legkiemelkedőbb operett ünnepének a főigazgató a Budai Várban megrendezésre kerülő Palotagálát tartja.

A Showtime Event szervezésében megvalósuló koncert producerei Dr. Vadász Dániel és Nacsa Olivér. Vadász Dániel szerint a Budavári Palotakoncert jelentősen túlnőtte az Oroszlános udvar kereteit és a televíziós közvetítésnek köszönhetően igazán széles közönségréteghez sikerült eljuttatni az ismét egyre népszerűbb műfajt. Vadász sikerként könyveli el, hogy hasonló operett gálával az elmúlt évben bemutatkozhattak Dél-kelet Ázsia hét országában, és szerződéseket kötöttek hat japán várossal, ahol a következő öt évben közös újévi koncerteket tartanak majd, de az európai térségben, Olaszországban is egyre nagyobb érdeklődés és kereslet van az Operettszínház iránt. „Mára az operett ismét trendi műfaj lett itthon is és kifejezetten büszke vagyok arra, hogy ebben a Palotakoncertnek is része van” – mondta a producer. A vár idén kezdődött felújítása kapcsán hozzátette: „Meg tudom ígérni, hogy a koncert és a televíziós közvetítés pompájából, színvonalából és presztízséből semmit nem adunk fel.” Nacsa Olivér megköszönte a Várgondnokság támogatását, amivel lehetővé tették, hogy – egyetlen eseményként – a felújítás ideje alatt is megrendezhessék a gálát. Nacsa úgy látja, az est nem csak az operett, hanem egyben a zenés színház ünnepe, hiszen ma ez az egyetlen olyan zenés színházi produkció, ami főműsorban látható a Magyar Televízióban, ráadásul igen kiemelt időpontban, augusztus 20-án, az Államalapítás Ünnepén.

Kerényi Miklós Gábor szerint a magyar operett szárnyalása sokban köszönhető a Palotakoncertnek és a két producer munkájának. Mint mondta, nagy kihívást jelentett az idei koncert, mert a nézők azt várják, hogy a legnagyobb slágerek minden évben újra és újra felcsendüljenek, de nekik az a feladatuk, hogy újjal is meglepjék a közönséget. Az idei koncert elnevezése, a Várvédő Gála úgy született, hogy alapul vették a jelenlegi helyzetet, vagyis azt, hogy építik, alakítják a várat, „mi ezzel együtt mellettük, értük és persze a várért vagyunk. Így a mostani műsorba több olyan szám is bekerült, amiben katonák, huszárok jelennek meg, ami mind azt sugallja, hogy az operett rendkívül békés, szerelmes műfaj, de ha kell, ott áll a gáton” – nyilatkozta a rendező. Idén a nagy klasszikusok mellett több Offenbach és az itthon kevéssé ismert Robert Stolz által írt dalt is előadnak majd. A hat részből álló gála műsorvezetője idén is Szulák Andrea lesz. Az első blokkban katonás, várvédő számok hangzanak el a „palota védőseregétől”, a második blokkban a „palota bentlakói” énekelnek, a harmadik blokkban szólalnak meg az Offenbach dallamok, a szünet után következő negyedik blokk egy amerikai betét, melyben a 2015/2016-os évadban bemutatott Chicagói hercegnő legjobb számai elevenednek meg sztepptánccal és néptánccal fűszerezve. Az ötödik blokk egy „kicsit flaszteros”, amiben a „vár körül élő polgárság” mutatja meg magát. Ebben a részben egy Habsburg származású olasz vendég énekes is színpadra lép. Végül a hatodik blokk, a ’magyar szívvel’, egy igazi magyaros rész.

A jelenlévő művészek egy-egy frappáns gondolattal készültek a sajtótájékoztatóra. „Soha nem gondoltam volna” – kezdte Kocsis Dénes, már azt, hogy musical színészként egyszer majd operettet énekel, nem is kis sikerrel, hiszen az idei évben táncoskomikusként a Sybillben és a Mágnás Miskában elsöprő közönség és szakmai siket aratott. Oszvald Marika, a műfaj Kossuth-díjas nagyasszonya boldog, hogy felléphet a Várban, mert úgy gondolja, hogy ez a miliő emelkedettséget ad ennek a csodálatos műfajnak. Szendi Szilvi férfiruhába öltözve lép majd fel, „mint az operett elkötelezett katonája”.  Ez az alkalom ugyanis arra is lehetőséget ad, hogy a művészek kilépve megszokott szerepeikből, más karakterekben tűnjenek fel. Mint Vadász Zsolt is, aki az Operettszínházban hősszerelmeseket alakít, itt azonban egy szám erejéig legalábbis „kemény csávó” lesz, egy igazi strici, aki még tánctudását is megcsillogtathatja. Peller Károly minden évben fellépett a Palotakoncerten, Dolhai Attila rendszeres visszatérő, Lukács Anita viszont első alkalommal énekel az Oroszlános udvaron. Szulák Andrea számára ez az est is, mint ahogy az Operettszínház maga is, egy kísérleti laboratórium. „Rengeteg kísérlet folyik itt. Szinte mindeninek volt/van, de biztos lesz nem szokványos feladata. Ki- és átlépünk a szerepkörökből, feszegetnünk kell a saját határainkat. Tavaly én is kaptam egy ilyen lehetőséget itt, elénekelhettem a Hajmási Pétert. Ezért is köszönet jár a kitalálóknak, jó teret biztosítanak az újításhoz.” Fischl Mónika a misszión és nívón kívül a büszkeség szót említi a Palotakoncert kapcsán. „Borzasztóan büszke vagyok a férjemre, Dr. Vadász Dánielre, hogy a keze benne volt és van ebben. Hogy a gálának és a televíziós közvetítésnek köszönhetően olyan emberek is megismerhetik ezt a műfajt, akik talán az Operettszínházba nem jönnének el. Az ország ismét szeretni kezdi ezt a műfajt és értékén kezelni.”

Az augusztus 5-i és 6-i Palotakoncerten fellép még Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Frankó Tünde, Laki Péter és Peller Anna is.

Forrás: Budapesti Operettszínház

Kapcsolódó tartalmak

Jóváhagyták a nemzeti előadóművészeti szervezetek jövő évi támogatását

Sándor Petra

Viva Webber az Orfeumban

Schmidt Barbara

Édeskettes hármasban

Sándor Petra

Épül a színpad, kezdődnek a próbák Baján

Sándor Petra

A Mr. Tűsarok és a Matilda kapta a legtöbb jelölést a Tony-díjra (videókkal)

jambor.dorottya