Hírek, beszámolók

Veled, Uram! – A rockopera kőszínházi bemutatója a Nagymező utcában

Tizenkét évvel az esztergomi szabadtéri ősbemutató után a Budapesti Operettszínház kelti életre március 30-án és 31-én a Veled, Uram! című rockoperát kettős szereposztásban, közös produkcióban a Thália Színházzal és annak színpadán. A részpróbák után a darabot jelzett díszletekben, próbaruhában pénteken játszották először végig.

“A mű első kőszínházi premierjére a szerzők, Bródy János és Szörényi Levente hat új dallal tiszteltek meg bennünket. Hatalmas szimfonikus zenekar szól majd a zenekari árokból, igazi megaprodukció lesz, estéről estére legalább száz ember dolgozik a színpadon. Rózsa István izgalmas díszletein kívül egyéb látványelemeket is felvonultatunk. A ruhákat Velich Rita tervezi” – mondta el az MTI-nek a szünetben a rendező, Somogyi Szilárd.
Rámutatott: az István, a királlyal megkezdett történet lezáró fejezetét ismeri meg a néző. A szerzők – Szörényi Levente és Bródy János -, Szent István megkoronázásának ezredik évfordulójára az uralkodó utolsó éveiről, az utódlását előkészíteni igyekvő öreg király drámájáról írtak történelmi operát Veled, Uram! címmel. Az ősbemutatót 2000 nyarán Esztergomban, a bazilika előtti Szent István téren tartották.

Kerényi Miklós Gábor, a színház főigazgatója felidézte: már a 11 évvel ezelőtti pályázatában leírta, hogy szeretne Szörényi-művet játszani, mert az a véleménye, hogy a magyar zenés színjátszás nagyjainak, Lehár Ferencnek vagy Kálmán Imrének az utódai – Lévay Szilveszter, Szörényi Levente – a kortársaink.
“Aki úgy gondolkozik drámában, zenében, mint ahogy Szörényi, az jelentős zenés színpadi szerző. A Budapesti Operettszínháznak pedig kötelessége ezzel a sokoldalú csapattal ezeknek a szerzőknek a munkáit sorra bemutatni és repertoáron tartani” – hangsúlyozta.
Szörényi zenéje a világ legerősebb rockoperai vonulatába sorolható – vélekedett a főigazgató, hozzátéve: sikerült olyan dramaturgiai változásokat létrehozni, amelyek a történelem ürügyén nagyon mély emberi konfliktusokat hoznak előtérbe. Imre herceg szerepe, de István királyé is jócskán megnőtt, sokkal több emberi vonás rajzolódik ki mindkét alakon. “Itt történelmi freskó helyett súlyos dráma zajlik” – fűzte hozzá.

A Veled, Uram! meg nem fejtett rejtély nyomába kalauzolja a nézőt: István egyetlen fiának, Imre hercegnek máig tisztázatlan, csak a krónikákból ismert halála, amelyet utódlási harc követ. Istvánt Sasvári Sándor és Földes Tamás, Imrét Kádár Szabolcs és Barkóczi Sándor játssza. Orseolo Pétert Mészáros Árpád Zsolt és Homonnay Zsolt alakítja. Az utódlási konfliktusban szerepet játszó Vászoly figuráját Feke Pál és Szerényi László formálja meg. A koreográfus Bodor Johanna

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Már javában zajlanak a The Show Must Go On próbái

admin

Avenue Q: három nap múlva debütál az új szöveg a Broadway-n

admin

500. Rómeó és Júlia a Budapesti Operettszínházban (2012.11.29.)

Buchmann-Horváth Emese

Fame – A hírnév ára (Muri, Veréb, Jenes, Szabó, Szulák)

Buchmann-Horváth Emese

A 2016/17-es évad a Kalandok éve lesz az Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese