Hírek, beszámolók

Veled, Uram! – Vér és politika a Thália Színházban

Elsőként a színház Musical Együttese rövid ízelítőt adott a darab monumentális nyitányából, majd Sasvári Sándor – a tőle megszokott profizmussal, lóháton – adta elő a darab egyik dalát, stílusosan a Budai Várban található Szent István lovas szobor előtt.

Kerényi Miklós Gábor igazgató, az előadás egyik dramaturgja

Az ezt követő tájékoztatón Kerényi Miklós Gábor, a színház igazgatója és a darab egyik dramaturgja kiemelte annak jelentőségét, hogy a világhírű, egykor élt magyar szerzők mellett fontos a kortárs szerzők darabjainak bemutatása is, ezért tartotta fontosnak már tizenkét évvel ezelőtti pályázatában is, hogy Szörényi Leventével együtt dolgozhasson. Az elmúlt években folyamatosan keresték a közös munka lehetőségét, ennek eredményeképpen elsőként az Atilla, az Isten kardja c. darab került szóba, melynek bemutatását előzi meg a most színpadra kerülő Veled, Uram! című rockopera, amely izgalmas és nagy lehetőség arra, hogy a történelem üzenetén keresztül olyan emberi kapcsolatokat mutathassanak be, amelyek megérintik a nézőket 2012-ben is.

A mostani előadás merőben eltér az eredetileg 2000-ben bemutatott előadástól, hiszen a szerzők beleegyezésével dramaturgiailag is átdolgozták (Sárdi Mihály, a darab eredeti dramaturgja és Kerényi Miklós Gábor), valamint új dalok is születtek annak érdekében, hogy ez a nem mindennapi történet és kapcsolatrendszer minél érthetőbben és átláthatóbban kerülhessen a közönség elé.

Szörényi Levente, a rockopera zeneszerzője

Szörényi Levente, a darab zeneszerzője elmondta, hogy számukra (szerzőtársával, Bródy Jánossal) is különleges alkalom az, ha az István, a királyon kívül valamely darabjuk kőszínházba kerül, hiszen az általuk írt rockoperák nagy része szabadtéren került eddig megvalósításra. Ez is inspirációt adott számukra ahhoz, hogy – bár eredetileg nem akartak hozzányúlni a 2000-ben elkészített változathoz – most újraértelmezzék az akkori gondolatokat, helyzeteket, és megalkossák a 2012-ben is érvényes, friss változatot átdramatizálva, új dalokkal kiegészítve.

Somogyi Szilárd, az előadás rendezője

„Izgalmas és érdekes látványvilágnak lehetnek majd tanúi, akik ellátogatnak a Thália Színházba – mondta Somogyi Szilárd rendező –, hiszen olyan elképzelt világba kalauzolja el a nézőket az előadás, amilyen véleményünk szerint lehetett volna az akkori világ.” Nagy hangsúlyt fektetnek a színészi játék és a titokzatos díszlet mellett a világítástechnikára is, hiszen egy furcsa és összetett előadásban fontos, hogy a nézőket minél több eszközzel segítsék a kapcsolati rendszerek, konfliktusok megértésében. A jelmezek – anyaghasználatukkal és szabásukkal – egyszerre hordozzák majd egy letűnt kor emlékeit és a mai modernséget is, a díszletben pedig megjelenik majd a monumentalitás, figyelembe véve a kőszínház adta lehetőségeket és méreteket. A darab rendezője kiemelte az új dramaturgia jelentőségét is, amellyel a már nem csak szabadtéren adható elő a rockopera, hanem kőszínházi előadásként is megállja a helyét, bárhol az országban.

Március végétől tehát új köntösben tekinthető meg a Veled, Uram! című történelmi rockopera, mely az alkotók reményei szerint hosszú időkig fut majd a színházban és örvendezteti meg estéről estére a Budapesti Operettszínház közönségét.

A Veled, Uram! című rockopera szereplői és alkotói

A sajtótájékoztatón készült fotók megtekinthetők a Galériában!

Potyó Krisztián

Kapcsolódó tartalmak

Virágot Algernonnak olvasópróba (Budapesti Operettszínház)

Buchmann-Horváth Emese

Előkészületben a Flinstone-musical

admin

500. Rómeó és Júlia a Budapesti Operettszínházban (2012.11.29.)

Buchmann-Horváth Emese

Stohl András és Szabó Győző a Centrál Színházban – a 2010/11-es évad tervei

admin

Grammy Díj 2009

admin