Kitekintő

Verses Virtus – összművészeti est Újbudán

Április 29-én a flamenco és a dzsesszhagyományok találkoznak többek között Nagy László, Szécsi Margit és Lorca költészetével.

A Verses Virtus a flamenco-, az etno-, és a dzsesszműfaj közti szabad, improvizatív átjárások dalokba, táncba, versbe és ritmusjátékba foglalva. Három női előadója Bajnay Beáta (tánc), Kézdy Luca (hegedű) és Liszi Melinda (vers, ének). A három művésznek ezt megelőzően is volt már alkalma együtt dolgozni más projektekben, amelyek sikerén felbuzdulva úgy döntöttek, folytatják a közös munkát egy olyan esttel, amiben mind örömmel és egyenrangú alkotókként vesznek részt. Így született meg a Verses Virtus ötlete.

A három művész nem csak a zenével és a tánccal él bensőséges kapcsolatban, de képes úgy életre kelteni a versekben és dalokban megkomponált szenvedélyt, színeket, illatokat, hogy a nézők is képesek lesznek átélni a „ki viszi át fogában tartva a Szerelmet a túlsó partra” élményét. Átérezni, hogy az öröm, a szenvedés, fájdalom vagy a szerelem közti határok mily keskenyek, ahogy könnyen átjárhatóak a flamenco-, magyar- vagy a jazzkultúra közötti határok is.

Bővebben a fellépőkről:

Bajnay Beáta magára leginkább flamenco táncosként tekint, de foglalkozott már kortárs- és versenytánccal is. Saját együttese az Aldebaran Kompánia. Két zenekari felállásnak is táncos közreműködője. A Caminando és a Sobre Fuego (2013 Antré Fesztivál szakmai- és különdíj) flamenco formációkkal koncerteztek többek között az A38 hajón, számos budapesti klubban (Brody Club Life, Moha Café, Pótkulcs, Szimpla Kert) és fesztiválokon: Antré Fesztivál, VI. MonoTánc Fesztivál, valamint a Sík Ferenc Kamaraszínházban, a Csabai Nyár keretein belül. Az önálló, általa koreografált előadásaival (Fabula Rasa, Tükör rezgés) felléptek többek között a II. Zágrábi Flamenco Fesztiválon, a Bethlen Téri Színházban és a békéscsabai Jókai Színházban is. A békéscsabai Jókai Színházban bemutatott Bernarda Alba háza előadással (rendező: Béres László) két fesztivál különdíjat is elnyertek 2015-ben, a Városmajori Színházi Szemle (Nyári Fesztivál) és a Vidéki Színházak Fesztiválja zsűrijének különdíját. A Bernarda koreográfiája előtt is kísérletezett már a flamenco tánc beillesztésével a színház eszköztárába. Ezek közül talán a legsikeresebb koreográfiája a Figaro házassága lagzi jelenete, amelyet a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház mutatott be 2007-ben, Anger Zsolt rendezésében.

Kézdy Luca a Magyar Rádió 2006-os dzsessz hegedűversenyének döntőjén közönségdíjat nyert. Előéletéhez tartozik klasszikus zenei képzettsége, valamint esztétika és filozófia tanulmányai az ELTE bölcsészkarán. Dzsessz hegedűsként tevékenykedik itthon és külhonban többek között a következő zenészekkel zenélt, projektekben dolgozott: Mediawave/HunD Link Projekt, Nagy János/Free Style Chamber Orchestra, Free Style Sextet, Párniczky András/Nigun, Márkus Tibor/Equinox, Lantos Zoltán, Grencsó István, Borbély Mihály, DeseőCsaba, Pleszkán Frigyes, Erik Truffaz, Márkos Albert, Alexander Balanescu, Ágnes, Tereskova, TÁP Színház, Új Színház, Csiky Gergely Színház, Special Providence, Valerie June (US), Trio 1724 (H-Pl-A), Varga János Project, Sequence (duó Szendőfi Péter dobossal).Saját trióját, a Santa Divert 2006-ban alapította, koncertezett többek között: Chelsea Music Festival (NYC), European Jazz Conference (BMC), Voll Damm Festival Jazz Vic (ES), Gaume Jazz Festival (BE), Veronica’s Tales Jazz Festival (SLO), Debreceni Jazz Napok, Ördögkatlan Fesztivál, az International Jazz Day (MüPa), a  CAFe Budapest (MüPa), a BMC – Opus Jazz Club, az A38, Mediawave,  Hídünnep, a bécsi Ost-klub, Francia Intézet, a Budapest Mol Jazz Fesztivál, a Művészetek Palotájában rendezett Jazz Showcase, a Brüsszeli és Párizsi Magyar Kulturális Intézetek, és a Collegium Hungaricum által szervezett Gráci Magyar Napok színpadjain. Szólóban fellépett az olaszországi All Frontiers fesztiválon, és több alkalommal az A38-on és a Trafóban.

Liszi Melinda szabadkai születésű színművész, a békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja. Itt szerezte meg 2010-ben a színész II. diplomáját, majd 2012-ben Budapesten megkapta a színész I. képesítést. 2000 és 2005 között tizennégy különbözővers-és prózamondó versenyen tizenegyszer nyert első helyezést. Néhány közülük, a tejesség igénye nélkül: II. Mensáros László nemzetközi vers-és prózamondó verseny (2004), kétszeres Nagy László vers- és prózamondó díjas (2003, 2004) és övé a 2004-es Latinovits Zoltán Vers- és prózamondó találkozó díja is. 2013-ban a II. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon Szarvas város különdíját vehette át, majd az ezt követőévben elnyerte a profiknak rendezett Versünnep Fesztiválon a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének különdíját. Tíz évig volt aktív versmondója a szabadkai Csáth Géza Művészbaráti Körnek, ott lett a költészet szerelmese és színészként mindmáig hivatása fontos részének tartja a versek átadását, a versmondás hagyományának megőrzését és a költészet ápolását.

Kapcsolódó tartalmak

Fantom 2: lehullt a lepel az első felvonásról

admin

Kettős születésnapot ünnepel a musicalvilág

admin

Mamma Mia! a Golden Globe-jelöltek között

admin

Közönségtalálkozók Sopronban a Miss Saigon művészeivel

Utasi Nikolett

„Száguld az élet” – musical válogatás és Arany Kotta Díjátadó a Jókai Színházban

Sándor Petra