Hírek, beszámolók

Villáminterjúk az Elfújta a szél szereplőivel

Mint ahogy arról hírünkben korábban beszámoltunk, a Budapesti Operettszínház március 12-én a Rózsavölgyi Szalonban fedte fel a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütáló produkciója, az Elfújta a szél szereposztását. 

A sajtótájékoztatót követően a Viva la Musical! a színészekkel beszélgetett a darabbal és szerepükkel kapcsolatos gondolataikról.

Vágó Zsuzsi (Scarlett O’Hara): “Nagyon vártam már, hogy kiírják a szereposztást. Úgy éreztem, hogy mind a fizimiskám, mind az eddigi munkáim alapján Melanie-t fogom kapni, ami szintén egy fantasztikus szerep. Csodás lett volna úgy is részt venni ebben a produkcióban, de természetesen Scarlettnek sokkal jobban örülök! Szerettem volna kipróbálni magam egy ilyen szerepben, ami nem azonos Vágó Zsuzsi lényével és “Én”-jével – hogy kis áthallással fogalmazzak. (nevet) Eddig azt látom a legnagyobb kihívásnak, hogy hogyan tudom majd előcsalni magamból ezt a fajta karaktert, ezt a fajta nőt. Ami közös bennünk – és amit kiindulópontként fogok használni – az a szenvedély.”

„Minden egyes szerepem előtt kutatómunkát végzek: elkezdtem olvasni a könyvet és karácsonyra megkaptam a filmet is ajándékba. Mire a próbafolyamat kezdődik, mindig megpróbálok egy képet felépíteni magamban a karakterről, amin persze onnantól kezdve a rendező alakít és tulajdonképpen egy közös alkotói folyamat végeredményét látja a néző. Az út elején mindig van az emberben egy nagy kíváncsiság – és egy nagy félelem is. Hiszen az ember – de azt hiszem, fogalmazhatok általánosságban is, hogy mi, színészek – nem olyan magabiztos, mint amilyennek sokan gondolják. Főleg egy ilyen szereppel kapcsolatban, ami nem magától értetődő. Ezért is köszönöm azoknak, akik bizalmat szavaztak nekem. Nagyon jó érzés, hogy nem a karaktert látják bennem, hanem a színésznőt.”

Gubik Petra (Scarlett O’Hara): “Nagy boldogság nekem, hogy ilyen művészekkel dolgozhatok majd együtt a Szegedi Szabadtéri Játékokon… Sokszor jelentkeztem már a Budapesti Operettszínházhoz, de valahogy mindig elkerült a szerencse. Az utolsó válogató nem pont úgy sikerült, mint ahogy terveztem, de minden tőlem telhetőt megtettem. Úgy éreztem, hogy ha meglátják bennem azt a tüzet, amit keresnek, ha a sors ezt a szerepet tartogatja számomra, akkor rám esik a választás.”

„Sokat köszönhetek Szomor Gyurinak, aki a darabban az édesapám lesz…Tulajdonképpen mondhatom, hogy művészi értelemben valóban ő nevelt fel engem. Tizenkilenc évesen játszottunk először együtt az Aidában, ahol a főszerepet osztotta rám. Azt szoktam mondani, hogy ő a Mester én pedig Margarita. (nevet)

„Hatalmas rajongója vagyok az Elfújta a szélnek. Édesanyám kedvenc filmje, ráadásul lánykorában fülig szerelmes volt Clark Gable-be. Szóval nagyon fiatalon megismerkedtem a történettel és talán ezért is sokat álmodoztam arról, hogy megkaphatom ezt a szerepet. A könyvet most kezdtem el olvasni: szeretnék minél gazdagabb háttér-információkat összegyűjteni, amire kezdődik a próbafolyamat.”

Szabó P. Szilveszter (Rhett Butler): „Tartom magam ahhoz, – pláne irodalmi alapon nyugvó darabok esetében, mint például a Rebecca is – hogy törölnöm kell magamból mindenféle elvárást vagy viszonyítást a létező műhöz, és csak az adott szövegkönyvre és játékrendszerre összpontosítani. Nem hiszek abban, hogy lemásoljuk a filmet, a regényt vagy akár a francia darabot, mert abból hiányozna a legfontosabb: a személyesség.  Ha jól csináljuk, ezt a személyességet érzi majd a néző; nem egy kópiát kap, hanem azt, amit mi gondolunk a történetről, természetesen az adott történelmi szituációba helyezve.  Nekünk ez egy időutazás lesz. Úgy hiszem, az Elfújta a szél egy méltó produkció lehet a Dóm térre: erős történet, erős karakterekkel.”

„Rhett Butlert illetően nincs előttem semmiféle példakép. Teljesen megbízok abban, ahogy a jó öreg szervezetem szokott reagálni, hogy majd az adott szövegkörnyezeten és topográfiai környezeten belül ráhangolódok valamire. De biztos, hogy nem a külsőségekből fogok építkezni, pláne nem ebben az esetben, ahol ilyen jelentős a távolság, hiszen a Dóm téren és Sopronban játszunk majd. Ott pedig nem lehet miniatürizálni.”
 

Kerényi Miklós Máté (Forradalmár): „Az én szerepem még nem teljesen állt össze dramaturgiai szempontból, legjobb tudomásom szerint. Az eredeti musicalben ez a karakter egy fekete rabszolga, amin praktikus okokból változtatni kellett. Somogyi Szilárd koncepciója egy kicsit a film felé hajlik, ha jól tudom, ahol ezt a vonalat egy, a déli oldalon harcoló forradalmár viszi, aki a kezdetekben a rabszolgák felszabadítása ellen van, de később, amikor a sok szenvedést látja, megváltozik az álláspontja.”

„Nekem nagyon tetszenek az Elfújta a szél dalai. Az egész darab zenéje nagyon fülbemászó. Megmondom őszintén, ezen picit meg is lepődtem. Mikor az 500. Rómeó és Júlia alkalmából összeállítottunk egy válogatást, “meggyanúsítottam” Szilárdot, hogy kiválasztotta a nyolc legjobb számot, a többi meg biztos rémes lesz. De nem volt igazam: végig ilyen dallamos, szerethető a zene. És úgy gondolom, hogy ha a zene jó és képes magával ragadni, akkor a Szegedi Szabadtéri Színpadon csodák születhetnek.”

 

Veréb Tamás (Ashley Wilkes): “Hihetetlen örömöt éreztem, amikor felhívtak, hogy megkaptam Ashley szerepét. Régi nagy álmom volt, hogy együtt dolgozhassak az Operettszínházban ezekkel a csodálatos művészekkel, akiket nagyon régóta figyelek, és gyakorlatilag az általuk színpadra vitt előadásokon nőttem fel. A három kolléganőm, akikkel elég komoly szerelmi viszonyt kell megformálni a színpadon, kicsivel idősebbek nálam – kíváncsian várom, hogy ez hogy fog működni. Illetve Szegedre és Sopronra is nagyon kíváncsi vagyok, hiszen nem szerepeltem még egyik játszóhelyen sem. Sajnos a film valahogy mindig elkerült, de a könyv megvan otthon, azt mindenképp tervezem elolvasni, hogy egy mélyebb kép alakuljon ki bennem Ashley karakteréről.”

(Fotók: Tóth Barbara)

Horváth Emese

Kapcsolódó tartalmak

Csoportterápia sajtótájékoztató (Madách Színház)

Schmidt Barbara

Ajándék bérletet kaptak rászorulók a kaposvári színház előadásaira

Volf Anna

Keresztül Európán – Tompos Kátya varázslatos zenei utazása

Rechtenwald Kristóf

Cigányszerelem próba rendhagyó vendégekkel

Stern Ágnes

Fergeteges évadzáró mulatság a Pécsi Nemzeti Színházban

Sándor Petra