Hírek, beszámolók

Webber: az olimpia nem tesz jót a West Endnek

Andrew Lloyd Webber szerint a londoni színházak kénytelenek lesznek zárva tartani az olimpia alatt, de lesznek olyan előadások is, amik még az Olimpia előtt végleg lekerülnek.

Más színházi szakemberek is a kereslet visszaesését jósolták a jövő nyárra, pedig néhány hónapja még optimistán nyilatkozott a 2012-es évről a Londoni Színházak Egyesületének két vezetője.

Az Olimpia “nagyon kemény” lesz a londoni West End előadásai számára, és három nagy musical már biztosan nem éri meg a Játékok kezdetét – hangsúlyozta a híres zeneszerző pénteken a BBC-n. Azt nem árulta el, hogy melyik három előadásról van szó, azt viszont leszögezte, hogy a legnagyobb sikerdarabokat – például Az operaház fantomját vagy a Nyomorultakat – nem fenyegeti a levétel veszélye. Webber úgy látja, hogy az Olimpiáig műsoron tartott előadásokat a sportesemény két hetében nem éri meg játszani, így sok színház lesz zárva a Játékok ideje alatt.

Webber nem csak zeneszerzőként, de a Really Useful Group cégen keresztül producerként és színháztulajdonosként is több produkció kapcsán érintett. Elmondta, hogy már megkapták a jövő évi jegyelővételi adatokat. Az elővételből származó bevétel az ilyenkor megszokott összegnek mindössze 10 százaléka. Köztudott, hogy a West Endet elsősorban a Londonba érkező turisták “tartják el”, a kulturális élményekért oda utazó látogatók pedig úgy tűnik, megvárják az utazással az Olimpia végét. Az így keletkező több hónapos visszaesést viszont csak a legjobban teljesítő előadások élhetik túl.

Öröm az ürömben, hogy Webber az Olimpia utáni időszakra nagy fellendülést vár. Talán ekkorra időzítik majd a 2012-re ígért nagy londoni musicalpremiereket is (Viva Forever, Bridget Jones naplója, The Book of Mormon).

forrás: hvg.hu, BBC

Kapcsolódó tartalmak

Rajongói összefogás a jótékonyság jegyében

Buchmann-Horváth Emese

A Notre Dame-i toronyőr rendhagyó sajtótájékoztató az Operettszínházban

Sándor Petra

A Pesti Magyar Színház vendégjátékával nyit a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kiss Brigitta

Hugh Jackman kiszállt a Broadwayn bemutatásra váró Houdini-musicalből

Volf Anna

Fantom a Dóm téren

Buchmann-Horváth Emese