Hírek, beszámolók

Ismét együtt dolgozik Tim Rice és Andrew Lloyd Webber

A Daily Mail adta hírül, hogy a The Wizard of Oz színpadi változatának köszönhetően Webber 34 év után újra együtt dolgozik Tim Rice szövegíróval.

Rice, WebberSokan osztják azt a véleményt, hogy Webber a legérdekesebb, legjobb műveit Tim Rice-szal együttműködve írta. Webber 16, Rice 20 éves volt, amikor megismerkedtek, első közös művüket, a József és a színes szélesvásznú álomkabátot 4 év múlva, 1968-ban mutatta be a londoni Colet Court School. Az oratórikus előadásra és a fiatal szerzőkre többek között a Decca Records is felfigyelt, kiadta a József hangfelvételét 1969-ben, és egy egyéves szerződést kötött a Webber-Rice párossal, melynek értelmében a határidő lejártáig meg kellett írniuk egy újabb musicalt. Így 1970-ben a Decca kiadásában jelent meg a műfaj mérföldkövének számító rockopera, a Jézus Krisztus Szupersztár első stúdióalbuma. A szerzőpáros utolsó jelentős közös munkája az 1976-ban kiadott Evita volt, amely színpadon 1978-ban debütált Londonban. (Az 1986-os Cricket című musicalt is együtt írták, ám ez nem jutott el a színpadi bemutatóig.) Webber és Rice ezt követően külön folytatták pályafutásukat, Webber a legnagyobb sikereit (Macskák, Fantom) eztán írta meg, Tim Rice pedig olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt a későbbiekben, mint Elton John (The Lion King, Aida), Alan Menken (A szépség és a szörnyeteg) vagy az ABBA szerzőpárosa, Benny Andersson és Björn Ulvaeus (Sakk). A 34 éves szünet egyetlen rövid megszakítása az Evita-filmhez közösen írt You Must Love Me című dal volt, melyért a két szerzőt Oscar-díjjal jutalmazták.

Webber, RiceNéhány éve felröppent a hír, hogy a Webber-Rice szerzőpáros a Love Never Dies kedvéért ismét összeáll, de akkor meghiúsult az együttműködés. A mostani közös munka apropója, hogy Webber a fejébe vette, hogy új dalokkal kiegészítve viszi színpadra a The Wizard of Oz-t. Az első hivatalos bejelentés még arról szólt, hogy Glenn Slater (Sister Act, A Little Mermaid, Love Never Dies) írja majd az új dalok szövegeit, ám úgy tűnik, Webber a napokban Slatert Tim Rice-ra cserélte.

A Daily Mail hosszú cikkének köszönhetően szokás szerint Webber magánéletébe is betekintést nyerhet az olvasó. A zeneszerző mesél arról, hogy  milyen a kapcsolata két volt feleségével, hogy mit szólt Sarah Brightman a Fantom folytatásához, hogy jelenlegi felesége hogyan segíti őt az üzleti életben, vagy hogy hogy érzi magát súlyos betegségéből felépülve.

A The Wizard of Oz 2011-es londoni premierén derül majd ki, hogy az első közös siker után 43 évvel, 34 év szünet után mivel tud előállni a legendás szerzőpáros.

Kapcsolódó tartalmak

Rebecca – Interjú Vágó Zsuzsival

oldadmin

Zöld Csaba közönségtalálkozó

Buchmann-Horváth Emese

Kiemelkedően sikeres évadot zárt a Vígszínház

Volf Anna

Glee: áprilisi videóelőzetes

admin

Évadnyitó utcabál a József Attila Színháznál

Volf Anna