Hírek, beszámolók

West Side Story – a klasszikus

Juronics Tamás a drámai és az operatagozat, a balett és a szimfonikusok közreműködésével, Kentaur díszletében állította színpadra a West Side Storyt. Leonard Bernstein klasszikus musicaljének premierjét ma 19 órától tartják a Szegedi Nemzeti Színházban, vasárnap este mutatkozik be a másik szereposztás. 

A musicalszínház egyik alapkövének tartják Leonard Bernstein 1957-es West Side Storyját, amely Shakespeare Rómeó és Júliája nyomán született. A drámairodalom legnépszerűbb szerelmi történetét helyezte át a szövegkönyvet jegyző Arthur Laurents és a dalszövegeket író Stephen Sondheim New York West Side negyedébe: az 1950-es évek közepén két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. Az amerikai kamaszok csapata, a Jetek, és a Puerto Rico-i emigráns fiatalok, a Cápák közötti feszültség a végsőkig fokozódik; mindennaposak az utcai összetűzések, és kitörni készül a bandaháború. Közben az ellentétes táborból egy fiú és egy lány egymásba szeret. A darab a Broadway történetének egyik legnagyobb sikerét hozta, seregnyi díjat besöpört és 732 előadásig jutott az eredeti produkció. 1961-ben Jerome Robbins és Robert Wise rendezésében Natalie Wood, Richard Beymer és George Chakiris főszereplésével filmet is forgattak belőle, amely tíz Oscar-díjat söpört be. Szegeden, a zenés színházat befogadó Belvárosi moziban 1984-ben emlékezetes West Side Story-előadást rendezett Sándor János; legutóbb 2000 nyarán Kerényi Miklós Gábor állította színpadra a musicalt a Dóm téren Keszei Borival és Kamarás Mátéval a főszerepben.
 
A szegedi színház elsősorban a műfaj klasszikussá vált darabjait tűzi műsorra – hangsúlyozta Gyüdi Sándor. A főigazgató úgy fogalmazott: a West Side Storyt komplexitása miatt is érdemes volt elővenni; nemigen van még egy vidéki teátrum az országban, amelyik ilyen minőségben képes lenne kiállítani. A rendező-koreográfus, Juronics Tamás egyesítette a produkcióban a helyi erőket: a drámai és az operatagozat tagjai, a Szegedi Kortárs Balett és a színházi kar táncosai egyaránt színpadra lépnek. Juronics azt mondta: ő a garancia arra, hogy a táncvonal, a koreográfia is erős az előadásban – nemcsak a táncosok, a színészek is komoly táncfeladatot kaptak. A teátrum Kossuth-díjas művészeti igazgatója örömmel dolgozott együtt a lelkes fiatalokkal, akiket több száz jelentkező meghallgatása után választott ki a főbb szerepekre. A ma esti bemutatón Mariát Kiss Diána Magdolna alakítja, aki a HOPPart Társulatból érkezett. Tony szerepében az X-faktor tehetségkutató első szériájában feltűnt, azóta már a Budapesti Operettszínházban játszó Kádár Szabolcsot láthatja a közönség. Anita a szintén vendégművész Sári Éva, Riff Poroszlay Kristóf, Graziella Fekete Mercédesz, Bernardo Rédei Roland, Rosalia Csorba Kata, Consuelo Horák Renáta lesz. Doc szerepére sikerült megnyerni a Nemzet Színészét, Király Leventét, aki nem először játssza a figurát.
 
A nagy stáb miatt nehéz az egyeztetés, ezért kettős szereposztással játsszák a musicalt. A Kardos Gábor dirigálásával vasárnap este bemutatkozó másik szereplőgárda élén a Budapesti Operettszínházban is éneklő, a tavalyi Lévay Szilveszter Nemzetközi Énekversenyen különdíjat kapott, makói születésű Kocsis Dénes alakítja Tony, Nánási Helga pedig Maria szerepét. Anita Kovács Lotti, Doc pedig Ádám Tamás lesz. 
 
Juronics Tamás azt is hangsúlyozta: bár elismeri a szerző vezényletével készült leghíresebb hangfelvételen a két főszerepet éneklő Kiri Te Kanawa és José Carreras művészetét is, az a lemez közelebb állt az operához. Ebben a produkcióban nem az operai jellegű megszólaltatás híve; hitelesebbnek, emberközelibbnek tartja, ha a musicalstílushoz közelít az éneklés. A díszletet és a jelmezeket is jegyző Kentaurral arra törekedtek, hogy a filmváltozatra emlékeztessen az előadás látvány-, szín- és mozgásvilága. A mai premieren Koczka Ferenc karmester vezényli a szimfonikusokat.
 
West Side Story szegedi ajánló:
 
Forrás: www.delmagyar.hu

Kapcsolódó tartalmak

Tavaszébredés – Beszélgetés Kossuth Gergővel

Vincze Dániel

Kis éji zene Kristin Scott Thomas-szal

admin

A magyar könnyűzene ismert dalaira épülő maffiamusical a Margitszigeten

Volf Anna

Musicalszínészek a színészválogatottban

Volf Anna

Budapesti Nyári Fesztivál – sajtótájékoztató

Volf Anna