Hírek, beszámolók

Zenés bemutató a Zsámbéki Színházi Bázison

Indul a nyári évad a Zsámbéki Színházi Bázison: A király mulat című előadás bemutatóját csütörtök este tartják.

A bemutatót követően pénteken, szombaton és vasárnap is látható az előadás a Műemlék Rakétabázison – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, az előadás szövegét Victor Hugo A király mulat című tragédiájának és Guiseppe Verdi Rigoletto című operájának felhasználásával Fekete Ádám, Kárpáti Pál és Zsigó Anna írta. A rendező, Kárpáti Pál elmondta: Victor Hugo drámáját gondolták újra, azt átdramatizálva, idősűrítéssel, szerepösszevonásokkal adják elő. Hat szereplő lett a több mint húszból és egy este alatt játszódik a történet. Az előadásban nem határozták meg a kort, játszódhat a reneszánszban, Victor Hugo korában, de ma is.

Az előadás alcíme: Vidám sorstragédia zenei kísérettel. A rendező szerint nemcsak a néző szempontjából vidám a darab, a szereplők alapvetően optimista szemlélettel nézik a világot, jól akarják érezni magukat, csak éppen ez nem sikerül. Az előadásban Kocsis Pál, Lábodi Ádám, Czakó Julianna, Rainer-Micsinyei Nóra, Egger Géza és Sipos György játszik.

A Zsámbéki Színházi Bázison vendégelőadásként június 21-én, 22-én és 24-én játsszák a Presznyakov-gyakorlatok (TERROR) című, Gothár Péter által rendezett előadást: Vlagyimir és Oleg Presznyakov művéből a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves zenés színművész osztályának vizsgaelőadását láthatja a közönség. Az előadásban hat városi jelenet látható, látszólag különálló, nem összefüggő helyzetek a hétköznapok feje tetejére állított világából. Átlagos emberek nem mindennapi, váratlan szituációkba keverednek, és minden esetben hatalmas mennyiségű elfojtott belső feszültség bújik meg a felszín alatt.

A Zsámbéki Színházi Bázis saját bemutatói között június 29-én Mihail Bulgakov Képmutatók cselszövése című művét tűzi műsorra Szikszai Rémusz rendezésében. Az előadás – a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház közös produkciója – 30-án és július 1-jén is látható. A Képmutatók cselszövése a színházról, valamint annak a hatalomhoz fűződő viszonyáról szól. XIV. Lajos korában vagyunk, amikor Moliére, társulatával együtt a királyi palotában Párizs népét és királyát szórakoztatja. Mindaddig, míg meg nem írja Tartuffe című művét, minden jól alakul, ezzel a darabbal azonban magára haragítja Charron érseket, aki mindent elkövet, hogy Moliére-t tönkretegye. Mivel Moliére a király kegyét élvezi, ez nem is olyan egyszerű feladat.

Az előző nyári szezonban a Zsámbéki Színházi Bázison kilenc bemutatót és összesen 75 színházi előadást tartottak, az általuk szervezett különböző eseményeken összesen 16,5 ezer látogató vett részt – nyilatkozta Mátyás Irén igazgató az előző szezon végén az MTI-nek.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Kézről Kézre (Madách Színház)

Tóth Barbara

Poligamy (Nagy S., Balla E., Szente V., Oroszlán Sz.)

Czitrovszky Balázs

Miss Saigon próba – Sopron

Liga Mihály

Bemutatták a Guys And Dolls-t

admin

„Arra született, hogy megszeressétek…” – A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról 40 év távlatából

Volf Anna