Hírek, beszámolók

Zsúfolt évad elé néz az Operettszínház

Hat premier, valamint hazai és külföldi vendégszereplések, koprodukciók szerepelnek az Ikercsillagok éve programjában.

A Moulin Rouge patinás épülete szolgált a Budapesti Operettszínház csütörtöki sajtótájékoztatójának helyszínéül. A választás nem véletlenül esett a teátrumhoz tartozó, eddig bérbe adott épületre: Lőrinczy György elmondta, hogy a színház jövőbeli tervei között szerepel az egykori Moulin Rouge újra megnyitása kamara-játszóhelyként és orfeumként, külön branddel, de az Operettszínházhoz kapcsolódva.

Kerényi Miklós Gábor, a színház művészeti vezetője bemutatta az Ikercsillagok évének új bemutatóit. Két operett, a Jacobi Viktornak világhírnevet hozó Sybill, és Kálmán Imre A chicagói hercegnő című műve kerül bemutatásra. KERO kiemelte, hogy ez utóbbi művet ritkábban tűzik színházak műsorra, mivel a klasszikus és a dzsessz-operett elemei vegyülnek benne, ami különös kihívás elé állítja a darabot játszó színészeket, hisz két nagyon különböző zenei világ között kell gyakran váltaniuk. Még a klasszikus műfajoknál maradva, a művészeti vezető megemlítette, hogy a Miskolci Operafesztivállal együttműködésben megvalósuló Egy anya története című darab bemutatója június 12-én lesz a Miskolci Nemzeti Színházban, majd az előadás novembertől a Zeneakadémiával közös projektként Budapesten is bemutatkozik a Solti György Kamarateremben. Fekete Gyula Hans Christian Andersen meséje nyomán született egyfelvonásos művében a közönség Dolhai Attilát, Nádasi Veronikát és Langer Somát is láthatja.

Musicalek terén az évad egy Raktárszínházas bemutatóval, Daniel Keyes Virágot Algernonnak című, világhírű művének musical adaptációjával kezdődik. A 27 nyelvre fordított regényt, melyből Oscar-díjas film is készült, Charles Strouse alkalmazta a zenés színpadra. Az Operettszínházban Somogyi Szilárd rendezésében, Kerényi Miklós Máté, Szabó P. Szilveszter, Nádasi Veronika és Gömöri András Máté szereplésével elevenedik meg a megható és gondolatébresztő történet. Az Átrium Film-Színház deszkáin Pedro Almodovar kultuszmozija kel életre musical-köntösben: a Nők az idegösszeomlás szélén különös, kesernyés humorú, ugyanakkor életigenlő történet, melyet Réthly Attila állít színpadra, Janza Kata, Peller Anna, Mészáros Árpád Zsolt, Simon Panna és Kocsis Dénes szereplésével.

Az Elisabeth, a Mozart! és a Rebecca sikere után az Ikercsillagok évében bemutatkozik egy negyedik Lévay-Kunze darab, a Marie Antoinette is. A musicalt Kerényi Miklós Gábor rendezi, aki nagyszabású, misztikus történetet ígért, mely a Nagy Francia Forradalom idején játszódik, és központjában két gyökeresen eltérő társadalmi helyzetű nőalak, Marie Antoinette és Margrid Arnaud (Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett) összefonódó sorstörténete áll, melyet Cagliostro (Szabó P Szilveszter), a kor mágikus képességű tudósa kelt életre. A rendező elmondta, hogy a darab különleges lehetőséget nyújt a „Vágó lányoknak”, hiszen a köztudottan jó barátságot ápoló színésznők először játszhatják egymás ellenlábasait.

A teátrum a következő évadban is nagy hangsúlyt fektet a belföldi együttműködésekre, koprodukciókra, vendégjátékokra és külföldi bemutatókra. Júniusban a Szép nyári nap című előadással érkezik Salgótarjánba, majd A Bajadér című produkciót viszi el a fertőrákosi Barlangszínházba. A Szegedi Szabadtéri Játékokon idén az Abigél látható, júliusban az Én és a kisöcsém című darab vendégszerepel Fertőrákoson. Augusztusban az Amerikai komédiát viszi el a teátrum a debreceni közönségnek, és augusztusban a Szentivánéji álom bajai előadásával zárja a nyári belföldi produkciók sorát.

A 2015-2016-os évadban Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Székesfehérváron és Sopronban is láthatóak az Operettszínház előadásai, színészei és alkotói. A kaposvári Csíky Gergely Színházban mutatják be Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operettjét. A székesfehérvári Vörösmarty Színházban az Abigél kerül repertoárra, a Miskolci Nemzeti Színház a Viktória illetve a Rebecca című darabot tűzi műsorára, a debreceni Csokonai Színházban második évadát kezdi a Marica grófnő, a soproni Petőfi Színházban – egyebek közt – pedig az Én és a kisöcsém kerül színre. Az Operettszínház művészei továbbá idén is fellépnek a Budavári Palotakoncerten.

Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója elmondta, hogy az idén százéves A Csárdáskirálynő című operettel hazai és külföldi helyszíneket is érintő turnéra indul júniusban a teátrum. Az állomások között szerepel München, Siófok, Tokaj (Zempléni Fesztivál), Hódmezővásárhely, Baja és Omán. Hozzátette, hogy mivel a darab magyarországi premierje egy évvel a bécsi ősbemutató (1915. november 17.) után volt, ezért a jubileumi évad elnyújtását tervezik, remélve, hogy jövő nyáron újabb vidéki városokba és fesztiválokra is elvihetik a produkciót. A külföldi vendégszereplésekről szólva megemlítette, hogy operett-gálával térnek vissza Japánba, A szépség és a szörnyeteggel idén is teljesítik az évi száz előadást, Kölnbe, Düsseldorfba és Bázelbe is színpadra állítva a musicalt, valamint ugyancsak operett-gálával látogatnak egyebek közt Kijevbe, Rigába és Szentpétervárra.

Az Operettszínház 2014-es gazdálkodásáról szólva Lőrinczy György kiemelte, hogy 566 előadást tartottak bel- és külföldön, amelyekre több mint 440 ezer néző váltott jegyet. A költségvetés 2014-ben 4,8 milliárd forint volt, amelyből a működésre fordítható fenntartói támogatás 608 millió forintot tett ki, amely a teljes költségvetés mindössze 12,5 százaléka, összes többi költségét a színház bevételeiből fedezte. A jövő fontos kihívásairól beszélve a főigazgató ugyanakkor megjegyezte, hogy, bár az intézmény megkapta a nemzeti besorolást, a költségvetése és a közalkalmazotti jogviszonyú alkalmazottak bérszintje ezt nem követte, ami komoly bérfeszültségeket eredményez a színházban. Tovább nehezíti az intézmény zenekari muzsikusainak helyzetét a pedagógus életpályamodell bevezetése, amely jelenleg magasabb megélhetési színvonalat nyújt számukra, így csábítva őket a színházi pálya elhagyására.

A sajtótájékoztatón elhangzott a Fame-ből a Hadd legyek művész Veréb Tamás és Kocsis Dénes előadásában, majd Fischl Mónika adta elő Szilvia belépőjét A Csárdáskirálynőből. Az esemény zárásaként a Fame fiatal művészei (Gubik Petra, Muri Enikő, Simon Panna, Gömöri András Máté, Kocsis Dénes, Szabó Dávid és Veréb Tamás)  és tánckara egy flashmob keretében adták elő a musical azonos című betétdalát Balogh-Barta Viktória látványos koreográfiájával.

Forrás: MTI/Viva la Musical!

 

Kapcsolódó tartalmak

Szolnokon A padlás

Bárány Anna

Musical Ensemble

Tóth Barbara

My Fair Lady – Centrál Színház

Stern Ágnes

Nyári program 1: Budapesti Nyári Fesztivál

admin

Viva la Musical! a Fix.TV-n

admin